„Ősszel igazából csak mi voltunk az utcán”

Szél Bernadették nem akarják kifizetni az ÁSZ-bírságot. A terepmunkára és a közösségi médiára épít majd az LMP. Interjú.

Katona Mariann
2017. 12. 27. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Történt olyan az elmúlt időszakban a parlamentben, amit az LMP sikerének tart? – kérdeztük Szél Bernadettet, az LMP frakcióvezetőjét a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak vezetőit megszólaltató interjúsorozatunk első részében.
– Sok ilyet tudok említeni. Például mi írtuk meg a CEU-törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt, amelyet végül a többi ellenzéki párt is támogatott. Saját sikerünknek tartom, hogy a politikába egyáltalán bekerült az egyszülős családok helyzetének kérdése, és az is a mi javaslatunk volt – amit végül a kormány sajátjaként vitt át az Országgyűlésen –, hogy a bölcsődei felvételnél előnyben kell részesíteni ezeket a családokat. Kiemelném a paksi beruházás elleni népszavazási kezdeményezéseinket, illetve mi kértük ki a témával kapcsolatos reklámköltéseket is, amelyekből kiderült, hogy a fideszes médiabirodalom mennyit kaszált e témán. Parlamenti jelenlétünkkel kihangosítottuk a civilek által is képviselt ügyeket, legyen szó a nők elleni erőszakról, lakhatásról, devizahitelesekről vagy legutóbb a kéményseprőkről. Fontos még Hadházy Ákos korrupcióinfós munkája, illetve neki köszönhető a nemzeti konzultációs leleplezés is.

– A parlamenti választás előtti, jövő tavaszi ülésszak várhatóan igen rövid lesz. Azért fognak még benyújtani valamilyen javaslatot?
– Mi eddig is azokat a törvényjavaslatokat adtuk be, amelyeket kormányra kerülve megvalósítunk, ezt folytatni is fogjuk. Külön kiemelem, hogy az egyik legfontosabb közülük a bérrendezést érintő elképzelésünk. Mindenképpen továbbvisszük az egyszülős családok ügyét is, és továbbra is minden eszközzel számon fogjuk kérni a kormányt.

– Ismeretes, hogy Ron Werber segíti a munkájukat, és azt is lehet tudni, hogy sikerdíjért dolgozik. A kampányszakember mit vállalt, mennyi LMP-s képviselőt juttat be jövőre a parlamentbe?
– Kormányzati pozícióra készülünk. Ron Werbernek kiemelt szerepe lesz a terepmunkában, annak megszervezésében, az aktivisták felkészítésében.

– Nemrég azt mondta, látványos lesz, amikor már Ron Werber tanácsainak megfelelően kampányolnak. Mikor láthatjuk ezt?
– Az elmúlt néhány hónap, a mögöttünk hagyott őszi időszak egyfajta „előkampány” volt. Én úgy látom, ősszel igazából csak mi voltunk az utcán, az ellenzék többi pártja többnyire magára koncentrált. Az igazán komolyan vehető, intenzív kampány várhatóan januártól indul.

– Sokat panaszkodnak arra, hogy a kormány bekebelezte a sajtó egy részét, illetve az óriásplakát-piac sem nagyon áll már az ellenzék rendelkezésére. Mit tanácsol Ron Werber, hogyan juttassák el az üzeneteiket az emberekhez?
– Mára világosan látjuk, már nem demokráciában politizálunk, és a sajtószabadság sem érvényesül. Éppen ezért mi elsősorban a terepmunkára, az emberek közötti jelenlétre fogunk koncentrálni, illetve az internet adta lehetőségeket fogjuk kihasználni. Ezek azok az eszközök, amelyeket nem tud kontrollálni a hatalom.

– A baloldali ellenzék pártjai között most van valamilyen szintű megállapodás, legalábbis a 106 egyéni jelöltről. Elképzelhető, hogy a finisben majd visszalépjen egy LMP-s politikus mondjuk egy baloldali jelölt javára?
– Az ellenzéki összefogásról, együttműködésről változatlan az álláspontunk. Mi a Gémesi György vezette Új Kezdettel kötöttünk szövetséget, és elindulunk 106 jelölttel. Nem tartom kizártnak, hogy másokkal is együttműködjünk majd, de csak olyanokkal, akik a korszakváltásban érdekeltek. Márpedig az elmúlt huszonhét év pártjai és személyei nem ilyenek.

– A Jobbik gigabírsága után – csakúgy, mint szinte minden ellenzéki pártot – önöket is megbüntette az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Befolyásolja a kampányukat ez az összeg? Hiszen egyelőre úgy fest, be kell majd fizetniük.
– A legfontosabb az, hogy mi nem fogadjuk el ezt a mondvacsinált indokkal kirótt 9 millió forintos büntetést, a 15 napos határidőn belül válaszolni fogunk az ÁSZ-nak. Én már mondtam korábban is, ez benne volt a levegőben, bármikor mi lehetünk a következők. Meg is történt, abszolút várható volt, hogy a Fidesz ilyen módon is vissza fog élni az erejével. Most 9 millió forintról van szó, de az a riasztó, hogy könnyen lehetne ennek a tízszerese vagy hússzorosa, hiszen nem volt érdemi vizsgálat, a büntetés mértéke hasraütésszerű, valójában ez az egész egy erődemonstráció a Fidesztől, hogy még ezt is megteheti.

– Hol éri majd az újév, és mivel tölti a január elsejét?
– A szilveszterestét hagyományosan a családommal és barátokkal töltöm, sok-sok gyerekkel. Január elsején pedig mindig a lakóhelyem, Budakeszi környékén kirándulunk nagyokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.