Republikon: Rekordot döntött a Fidesz támogatottsága, vergődik az ellenzék

A Fidesz 2014-ben a leadott szavazatok 45 százalékával szerzett kétharmadot, most 57 százalékon áll.

MN
2017. 12. 11. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan, hónapról hónapra egyre nő a Fidesz támogatottsága, miközben az ellenzéki pártok népszerűsége csökken, vagy legalábbis stagnál – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu közölt. A Fidesz ezek szerint megdöntötte saját rekordját: a pártot választani tudók közt 57 százalékon áll, és a teljes népességen belül is 34 százalék választaná. A Fidesz–KDNP 2014-ben a leadott szavazatok kevesebb mint 45 százalékával szerzett kétharmados többséget.

A Fidesz erősödése május óta töretlen, hiszen akkor még 45 százalékon állt a pártválasztók körében. Az olló azért is egyre nyílik, mert a két legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP folyamatosan gyengül: májusban még mindkettő 19 százalékon állt a pártválasztók körében, novemberben viszont már csak 13, illetve 11 százalék (ugyanez a teljes népességben 8, illetve 7 százalék).

Az MSZP és a Jobbik zuhanásából elvileg az LMP és a DK profitálhatna, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem hozzájuk pártoltak át a kiábrándult ellenzéki szavazók: stabilan tartják az 5-6 százalékos támogatottságukat a pártválasztók közt. Ugyanez a tendencia igaz, csak kisebb támogatottság mellett a Momentumra, az MLP-re és a kutatás felvétele óta felbomlott Együtt–Párbeszédre is. Ugyanakkor az emberek 40 százaléka továbbra sem tud pártot választani.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.