Se híre, se hamva a Fidesz választási programjának

Rákérdeztünk, de nem lettünk okosabbak.

Hutter Marianna
2017. 12. 11. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Én azt gondolom, hogy mindig minden fontos kérdésben előre elmondtuk a véleményünket, és a választók annak alapján tudnak ítélni, hogy az elmúlt 8 esztendőben a kormányzat milyen eredményeket ért el például a munkahelyteremtés vagy adócsökkentés területén” – így válaszolt hétfőn a parlamentben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere lapunk azon kérdésére, hogy 2018-ban a Fidesznek lesz-e érdemi választási programja, vagy beérik a „folytatjuk” szintű, 2014-ben alkalmazott szlogennel. A miniszter szerint az emberek „pontosan tudják, hogy mi az, amire számíthatnak, és ennek megfelelően fognak dönteni”. Lapunk azon felvetésére, hogy konkrét ígéretektől lesz elszámoltatható a kormány, úgy reagált: például megígérték annak idején, hogy munkahelyeket fognak teremteni, a vállalkozásoknak kedvezőbb környezetet biztosítanak, hogy a családokat támogatni fogják, és hogy az országot minden körülmények között megvédik, ezeket mind megtették. „Tehát van a választóknak mi alapján ítélni” – tette hozzá. Ugyanakkor az a miniszter szavaiból végül is nem derült ki, hogy a Fidesz készül-e konkrét választási programmal 2018-ra.

Az, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője ez alkalommal válaszolt a Magyar Nemzet kérdésére, örvendetes, ugyanakkor meglepő is, ugyanis korábban arra hivatkozva utasította el a válaszadást, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó sajtóorgánumokkal nem áll szóba.

Tavaly egyébként Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány készülni fog egy tízéves programmal, amelyért az egyik miniszter fog felelni. Ennek szükségességét Lázár azzal indokolta egy korábbi kormányinfón, illetve egy konferencián is, hogy 2014-ben egy jó szlogen volt a „folytatjuk”, de 2018-ra már szükség lesz konkrét programra is.

„2018-ban a Fidesznek pontosan meg kell mondania, hogy hogyan lesz versenyképesebb a társadalom, az oktatás, az egészségügy, hogyan lesz versenyképesebb a gazdaság, mi történik a munkabérekkel, mit fogunk tenni azzal a munkabérnyomással, ami érdemben befolyásolja a magyar munkaerőpiaci helyzetet a következő időszakban, mi lesz a járulékok sorsa 2017-ben, 2018-ban és 2018 után. Hogyan tud versenyképességi tartalékot találni a magyar gazdaság, és mi lesz az állammal, az hogyan lesz versenyképesebb. Tehát hogyan lesz versenyképesebb a magyar társadalom, versenyképesebb a gazdaság és versenyképesebb a magyar állam” – fejtette ki korábban a miniszter.

Lapunk egyébként magát Lázárt is kérdezte arról decemberben, hogy született-e döntés a programról, és ha igen, melyik miniszter fog felelni érte. A miniszter elmondta, még nem született döntés, további felvetésünkre pedig, hogy az mikorra várható, úgy reagált: „lehet, hogy akkor, ha megválasztanak bennünket”. Azt ugyanakkor elismerte, hogy volt vita a kérdésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.