Soros György: A kapcsolatom Orbánnal megromlott, „mert ő megromlott”

„Egy maffiarendszert teremtett” a magyar miniszterelnök – szögezte le a milliárdos.

MN
2017. 12. 01. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videoüzenetben beszélt Soros György pénteken arról, mi a véleménye Orbán Viktorról, a magyar kormány politikájáról, és milyen kapcsolatban állt a miniszterelnökkel.

A milliárdos felidézte, hogy az alapítványa annak idején támogatást nyújtott a Fidesznek, és Orbánnak ösztöndíjat is adtak, hogy külföldön tanulhasson.

„A kapcsolatunk megromlott, mert ő megromlott” – szögezte le Soros György. Úgy véli, a magyar miniszterelnök nagyon megváltozott – korábban az egyike volt azoknak, akik a demokrácia létrejöttét segítették, ám „egy maffiarendszert teremtett”, ahol arra használják a vezető pozíciót, „hogy uralmon tartsák magukat, és személyesen meggazdagodjanak”. Ez a rendszer az ellentéte annak, amit mi akartunk elősegíteni – fogalmazott.

Soros György kitért arra is, hogy Orbán Viktor ellenfélnek tekinti, és el akarja távolítani őket Magyarországról. „Én személyesen nem vagyok Magyarországon, de az emberek, akiket támogatok, ott vannak, és ők érzik ezt az üldözést” – emelte ki.

Megítélése szerint most a rendszer jobban elnyomja az embereket, mint az orosz megszállás alatt, mert akkor sikeresebben tudták támogatni a társadalmat abban, hogy információt és segítséget kapjanak.

„Megteszem amit tudok, de nehéz most” – mondta Soros György. Leszögezte, hogy az egyetemet fenn fogja tartani száműzetésben is, és amikor Orbán eltűnik, az egyetem addig is ott lesz.

Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt: méltatlan bánásmód, hogy megkérdőjelezik Soros György magyarságát, lehallgatják munkatársait, és nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik, mivel Soros György rengeteget segített Magyarországnak. Annak kapcsán, hogy a Fideszen belül úgy tartják, nem baj, ha a milliárdos visszavág a magyar kormánynak, mert így felszínen marad a téma, a szóvivő azt mondta, „ha van sapkája az is rossz, ha nincs, az is.” Szerinte ameddig nem volt a Nyílt Társadalom Alapítványnak dedikált kommunikációs embere Magyarországon, akkor az volt a baj, hogy miért nem szólalnak meg, amikor pedig őt kinevezték, az volt a probléma, hogy miért nem maga Soros szólal meg. Amikor pedig az üzletember nyilatkozik, akkor jön a fenti felvetés. Csontos szerint a legfelháborítóbb az, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a kormány a milliárdost.

Orbán Viktor egyébként péntek reggeli rádióinterjújában is utalt arra, hogy titkosszolgálati jelentés készült a „Soros-gépezet” összetételéről, működési rendjéről, befolyásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.