Szögi Lajos árvái és özvegye nem láttak semmit a 46 milliós kártérítésből

A család azóta sem tudta feldolgozni az olaszliszkai tragédiát.

Vékony Zsolt
2017. 12. 07. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy éve történt az olaszliszkai tragédia: 2006 októberében a szabályosan közlekedő Szögi Lajos kocsija előtt átszaladt, majd az árokparton elesett egy 11 éves lány. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak. A pedagógust két kislánya szeme láttára agyonverték. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, 2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság, amelyet 46 millió forintban ítélt meg.

A pénzt azonban a férfi árvái és özvegye azóta sem látták. Hiába kapták meg papíron a sok pénzt, semmi nem jutott belőle nekik – nyilatkozta dr. Helmeczy László, a család jogi képviselője a Blikknek. – Pedig nagy szükség lett volna rá: az özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak, a legnagyobb lány egyetemre járt. A középső később orvosnak tanult, a legkisebb pedig most középiskolás.

A kártérítés elmaradásának oka egyszerű: amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek. Az eset iróniája, hogy a gyilkosok közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket. 

A bulvárlap szerint a Szögi családot évek óta az ügyvédjük által létrehozott alapítvány támogatja hónapról hónapra. Ráadásul Helmeczy László szerint a családtagok azóta sem tudták feldolgozni a történteket. „Lajos két kisebb lánya volt akkor a kocsiban. A legkisebbnek semmilyen konkrét emléke nincs az apja bántalmazásáról. A középső lány már gimnazista volt, őt ki is hallgatták a rendőrök. Emlékszem, még a sokat látott nyomozók is megkönnyezték a vallomását. Az édesapja szíve állt meg a bántalmazás során, és ő most orvosként szíveket gyógyít. Szerintem ez is a trauma feldolgozásának egy módja” – mondta a jogi képviselő. 

A Blikk arra is emlékeztetett, hogy az eset kísértetiesen hasonlít Marian Cozma halálának ügyéhez: ott 200 millió forintot ítéltek meg a meggyilkolt kézilabdázó apjának, aki Bukarestben szegénységben tengeti a napjait. Ő sem kapott egy fillért sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.