Több mint 27 ezren várnak műtétre

A júliusi adatokhoz képest valamivel jobb a helyzet, de még így is rengeteg név szerepel a műtéti várólistán.

MN
2017. 12. 11. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 1-jén 27 666 beteg várt műtétre a hazai kórházakban, 445-tel kevesebb, mint egy hónappal korábban – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb kórházi várólistájának adataiból, írja a Világgazdaság.

A várólistásokból 10 500-an csípő- (5643 fő) vagy térdprotézisműtétre (4856 fő) várnak. Egy jelentős kiterjesztett gerincműtétre átlagosan 470 napot kell várni, e listán most 93-an vannak. Szívkatéterezésre 1905 betegnek van szüksége, itt az átlagos várakozási idő másfél hónap.

A lap emlékeztet arra is, hogy idén a júniusi műtéti várólista volt a leghosszabb, 28 816 név szerepelt rajta. Minden harmadik beteg – és ez így volt az egész évben – szürkehályog-műtétre vár. December 1-jén a szemészetek várólistáján 11 810-en voltak.

A legkevesebbet (két napot) a Budai Irgalmasrendi Kórházban kell várni szürkehályog-műtétre,

a legtöbbet – több mint 310 napot – a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban vártak a betegek, az ottani listán több mint 250 beteg neve szerepel.

A NEAK rendszere ugyanakkor külön tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez az előjegyzés nem várólista, mert az előjegyzett betegek a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját maguk kérték későbbre a beavatkozást. A nyilvántartásban december elején 3951 beteg szerepelt, egy hónappal korábban 3506, szep­temberben pedig több mint 4800.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.