„Túltolta” az ÁSZ a Jobbik büntetését – mondták zárt ülésükön a fideszesek

Ne nyilatkozzanak a Jobbik megbüntetéséről, az a Jobbik ügye – erre hívták fel a Fidesz-frakció tagjait.

MN
2017. 12. 11. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz zárt frakcióülése alatt a nagyobbik kormánypárt képviselői közül többen is azt mondták az ATV munkatársának: „az ÁSZ túltolta a biciklit”, a 330 milliós büntetés elég lett volna.

Ne nyilatkozzanak a Jobbik 660 milliós számvevőszéki megbüntetéséről, mert az nem Fidesz-ügy, „ez a Jobbik ügye” – az Atv.hu információi szerint erre szólították fel a Fidesz parlamenti frakciójának mai zárt ülésén a fideszes honatyákat.

Orbán Viktor miniszterelnök nem volt ott a frakcióülésen. A fideszes képviselők közül a frakcióülés után, név nélkül többen is kritikus véleményt fogalmaztak meg, amely szerint az ÁSZ a Jobbik megbüntetésével „összerántotta” az egész ellenzéket, hiszen szocialista, DK-s, LMP-s képviselők tiltakoztak a Jobbik megbüntetése ellen.

„Most a Jobbik a hatalom áldozata szerepében tetszeleg. Ráadásul az európai, német sajtó is erről cikkezik, azt a látszatot keltve, hogy Orbán Viktor fél a Jobbiktól. Holott ez nem igaz, a közvélemény-kutatások szerint sincs rá oka. A 330 milliós büntetés elég lett volna” – fogalmazta meg a kereskedelmi televízió portálja szerint határozottan az egyik képviselő, de, mint hozzáteszik, más fideszeseknek is ez a véleménye.

A frakcióülésen nyilván azért tanácsolták, hogy ne nyilatkozzanak a fideszesek a Jobbik ÁSZ-büntetéséről, hogy ne legyen az az általános alaphang az emberek között, hogy a hatalom, a Fidesz, a kormány „intézte” az ÁSZ-nál a büntetést, hiszen a számvevőszéki elnök, Domokos László fideszes honatya volt kinevezése előtt, olvasható a tudósításban.

A portál cikke emlékeztet: Kocsis Máté polgármester, aki visszatérni készül a parlamenti politizálásba, a sajtóhírek szerint nyilatkozott már a Jobbik büntetése ügyében, azt mondta, „Vona Gábor egy hős, miért kéne félnie a Fidesztől? Induljon a választásokon, szerezzen minél nagyobb támogatottságot, dolgozzon, ne idétlenkedjen!” Völner Pál igazságügyi államtitkár is nyilatkozott a Jobbikról, szerinte „2010-ben is el tudtak indulni, amikor egy fillér állami támogatást nem kaptak. Szerintem el fognak tudni indulni.”

A Jobbiknak várhatóan 660 millió forintos büntetést kell fizetnie, mert az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, hogy az ellenzéki párt kedvezményes áron plakátolhatott tavasszal. Összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az Állami Számvevőszék észrevételezésre megküldte az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet a pártnak.

A törvény szerint a Jobbik az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a büntetést a központi költségvetésnek. Emellett a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti a párt központi költségvetésből juttatott támogatását. Így összességében a Jobbikot több mint 660 millió forintra büntették.

A párt közösségi gyűjtéssel vág neki a választási évnek, de Vona Gábor pártelnök azt sem zárta ki, hogy az utcára viszik a választóikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.