Turistaházakra is milliárdokat költ az év végi maradványból a kormány

Eddig is milliárdokat fordítottak Orbán Viktor és Garancsi István egyik kedvenc szabadidősportjára.

Unyatyinszki György
2017. 12. 29. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végi pénzosztásban jókora összeget, 2,9 milliárd forintot csoportosít át a kormány az állami erdészeti társaságok tulajdonában álló, illetve tulajdonába kerülő turistaszállások felújítására, fejlesztésére, valamint megvásárlására – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből. 2012 óta, amikor Garancsi István milliárdos vállalkozó – aki Orbán Viktor miniszterelnökkel egy magashegyi túrán kötött barátságot, így a „kötélbarátja” – lett a Magyar Természetjáró-szövetség elnöke, látványos fejlesztések kezdődtek a gyalogos és kerékpáros turistaútvonalak mentén. Uniós és állami forrásból idén év végéig a hazai turistaházak száma 184-re emelkedett, miután 27 újat adtak át, illetve 79-et rendbe hoztak. A munkák döntő része az állami erdőgazdaságokon keresztül valósult meg, a cégeknek ugyanis közjóléti tevékenységet is folytatniuk kell, ennek részeként oldották meg a feladatot.

Az elmúlt négy évben az átlagos felújítások értéke hatvanmillió forint volt turistaházanként, az egyes új szállók építése száz-százhatvanmillió forintba került. Ennek fényében megjegyzendő, hogy csak a jövőre rendelkezésre álló forrás negyvenkilenc épület felújítására vagy huszonkét új turistaszállóra lenne elegendő, ami látványos – a korábbi négy év átlagához képest harmincszázalékos – forrásbővülést jelent az ágazatban.

Érdekesség, hogy míg az erdészetek és a Magyar Természetjáró-szövetség uniós támogatással megvalósult projektjei látványos eredménnyel jártak, a legnagyobb, tisztán állami programban négy éve egyetlen kapavágás sem történt. A Téry Ödön turistaház-fejlesztési program eredetileg öt, korábban nagyon népszerű turistaház felújítását célozta meg, ez napjainkra négyre redukálódott. A kormány 2013 óta összesen 3,3 milliárd forintot adott a program megvalósítására. Bár Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos egy éve történt kinevezése óta voltak előrelépések, még a végső tervek sem készültek el, hosszú ideig a területek átvétele sem történt meg. Révész Máriusz december elején lapunknak megerősítette, hogy további egymilliárd forint áll majd rendelkezésre a program folytatására.

A Téry Ödön-programban felújításra váró kisgyóni természetbarát telepen – ahol 12 épületet használhattak korábban a túrázók – például több mint egymilliárd forintos munkálatokkal számolnak. A program kaotikussága kapcsán emlékezetes, hogy Révész Máriusz és Garancsi István egy december eleji közös sajtótájékoztatójuk után azt kezdte el jelenlétünkben megvitatni, hogy egyáltalán bekössék-e a vezetékes vizet a program részét képező pilisi Lajos-forráshoz tervezett turistaházba.

A Téry Ödön-program költségeivel továbbra sem számolt el a lebonyolításért felelős Nemzeti Sportközpontok, lapunk hiába kérte a vonatkozó adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.