Utcára szólítja híveit a Jobbik

Meddő vita zajlott a parlamentben a Jobbik és az Állami Számvevőszék elnöke között.

Katona Mariann
2017. 12. 11. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégis utcai demonstrációval reagál a Jobbik arra, hogy az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) összesen 660 millió forintot vonna el a párttól, kétségessé téve ezzel még az indulásukat is a jövő tavaszi választásokon.

Vona Gábor pártelnök néhány nappal ezelőtt még óvatosan csak úgy fogalmazott, hogy nem zárja ki egy tüntetés összehívásának lehetőségét, hétfőn pedig be is jelentett néhány konkrétumot, mégpedig a parlamentben. Egyelőre annyit árult el, hogy pénteken délután öt órakor Budapesten fáklyás felvonulást fognak tartani. A pártelnök biztos abban, hogy a kormánypártok provokátorokat fognak odaküldeni, de ez nem fogja megakadályozni a „békés, figyelemfelhívó” demonstrációjukat.

A Jobbik elnöke az idei utolsó parlamenti héten, napirend előtti felszólalásában megismételte, hogy az ÁSZ támadása ellenük Európában példátlan eljárás. „Orbán Viktor, a korrupt zsarnok, négy hónappal a választások előtt az ellenzék legerősebb pártját, az egyedüli kormányváltó erőt megpróbálja tönkretenni, eltakarítani, megsemmisíteni, ezzel a demokrácia redőnyét lehúzni, és végre hőn áhított álmát elérni, Magyarországon de facto a diktatúrát megvalósítani” – mondta Vona Gábor. A kormánypárti padsorokban ülő képviselőkön keresztül azt üzenete a miniszterelnöknek, hogy vonja vissza az ÁSZ-eljárását, „így fog jobban járni”. Azt is leszögezte, biztos a Jobbik jövő tavaszi győzelmében.

Felszólalására válaszul Dömötör Csaba, a – Rogán Antal vezette – Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára megismételte állandó válaszukat, miszerint a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Szerinte a Jobbik „rendkívül csúnya korrupciós botrányba” keveredett, amikor „összegabalyodtak egy oligarchával”. Nem mondta ki, de a lapunkat is magában foglaló médiaportfólió tulajdonosára, Simicska Lajosra gondolt, aki az ominózus ÁSZ-büntetés alapjául szolgáló plakátkampányhoz biztosította a Jobbiknak a plakáthelyeket.

Dömötör Csaba beszélt arról is, hogy az ’56-os hős, Pongrátz Gergely testvére felszólította Vona Gábort, hogy vegye le családtagjának fényképét az irodájából. A kormánypárti politikus szerint tegye ki helyette Havas Henrik, Heller Ágnes és Simicska Lajos portréját.

Volner János nem sokkal korábban a parlamentben személyesen Domokos Lászlótól próbált megtudni néhány részletet arról, hogyan jött ki az ÁSZ-nak az az összeg, amit büntetésként megállapított. Kíváncsi lett volna arra is, hogy a Fidesz 2010-es kampányát miért nem vizsgálják, hiszen a sajtóhírek szerint alig, vagy semmit nem fizetett a plakátokért akkor. Domokos László ugyanakkor egyetlen kérdésre sem adott választ. Két percen keresztül csak azokról a törvényekről beszélt, amelyek alapján az ÁSZ működik és azt hangsúlyozta, hogy a jelentéseik nyilvánosak. A jobbikos politikus szóvá is tette, hogy nem kapott válaszokat. „Ön nem tesz egyebet, mint végrehajtja a Fidesz volt országgyűlési képviselőjeként Orbán Viktor akaratát, a diktatúrát segíti az ön által vezetett szervezet tevékenységével, hogy még a választások előtt anyagilag megsemmisítsék a Jobbikot” – mondta. Majd azt is hozzátette, ha „visszavonul ebből az ügyből, az később még mentőkörülmény lesz”. Domokos László mindezt úgy értelmezte, hogy Volner János egy folyamatban lévő ellenőrzésben közvetlenül megfenyegette az ÁSZ elnökét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.