Vona Gábor: Nagyon sokan akarnak segíteni

A Jobbik elnöke állítja, nem pártrendezvény lesz pénteki tüntetésük a Fidesz székházánál.

Katona Mariann
2017. 12. 13. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miközben a Jobbik az emberektől vár adományokat, ön fog átutalni a saját vagyonából a megadott számlaszámra? – kérdeztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét.
– Természetesen fogok, de nem tudom még, hogy mekkora összeget. Amikor a magyar emberek a félretett pénzükből vagy a nagyon alacsony fizetésükből adakoznak azért, hogy a Jobbik megmaradhasson, és indulhasson a választásokon, mi is tudjuk, hogy mi a kötelességünk.

– Erre külön megkérték a parlamenti képviselőiket?
– Beszéltünk róla, de nem hiszem, hogy itt bárkit is kérni kellene. Mi a fizetésünk tíz százalékát eddig is jótékony célra fordítottuk, tehát nem idegen a Jobbiktól az adakozás. Most pedig rólunk van szó. Alapvetően azt látom, hogy nagyon sok magyar ember megmozdult ebben az ügyben. Ha jól emlékszem, eddig a Momentum adománygyűjtéséből jött össze a legnagyobb összeg, nagyjából 21 millió forint, mi pedig ezt már túlléptük. Mondhatom azt is, hogy már most a legsikeresebb pártpolitikai jellegű adománygyűjtés a miénk, úgyhogy köszönettel tartozunk az embereknek.

– Többször beszélt arról, hogy Magyarországon fullasztó a légkör. Önök most minden adományozótól kérik a lakcímük igazolását; nem tart attól, hogy ez többeket visszatarthat?
– Mi a törvények betartásával tudunk adományt gyűjteni, ennek megvannak a feltételei. Bízunk benne, hogy ez nem tántorítja el az embereket attól, hogy kiálljanak a demokrácia mellett. Látni kell, hogy alapvetően nem is a Jobbikról van szó, hanem a jogállamiságról és a demokráciáról. Ezt az emberek is érzik. A képviselőink sorra számolnak be arról, hogy olyanok hívják fel őket, sőt olyanok adományoznak, akikről nem is gondolták volna. Bőven túl vagyunk már ilyen értelemben a pártpolitikai hovatartozáson. Nemrég értesültem róla, hogy a Momentum és az LMP is csatlakozott a pénteki tüntetésünkhöz, ennek nagyon örülök, és köszönöm nekik.

– Ha a rendezvényük nem a Jobbikról szól, lehet számítani esetleg meglepetésfelszólalókra a demonstráción?
– Ezt még nem tudom megmondani, de azt állíthatom, nem jobbikos rendezvényt akarunk tartani.

– Mekkora tömeggel lenne elégedett a pénteki, Lendvay utcai tüntetésen? Tél van, hideg, ráadásul közeledik a karácsony is
– Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni. Ha az adománygyűjtésből indulok ki, látszik, hogy az egész ország megmozdult. Hálás leszek mindenkinek, aki eljön.

– Az Állami Számvevőszék most az önök észrevételeit várja. Mire számít, mi lesz később?
– Továbbra is azt tudom mondani, hogy Orbán Viktornak vissza kell vonulnia ebből az ügyből. Arra szólítom fel a miniszterelnököt – hiszen nyilvánvaló, hogy az egésznek ő a szellemi atyja –, hogy a torz kezdeményezést, amit az országgyűlési választások előtt négy hónappal beindítottak, vonassa vissza azokkal, akikkel megcsináltatta. Nem szégyen néha visszalépni egyet, még Orbán Viktornak sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.