Závecz: Az MSZP nyakán az LMP

A zöldpárt megbízásából készült kutatás szerint Szél Bernadett a legnépszerűbb az ellenzéki oldalon.

Katona Mariann
2017. 12. 08. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak megközelítette az LMP a szocialistákat – legalábbis ez derül ki a Závecz Research lapunk birtokába jutott, friss felmérésből, amelyet egyébként éppen az LMP megbízásából készítettek. Abban nincs meglepetés, hogy a kutatás mind a teljes népességen belül, mind a biztos szavazók között határozott Fidesz-előnyt mér, ahogyan az sem számít kirívónak, hogy a Jobbikot hozza ki a legerősebb ellenzéki pártnak. A harmadik helytől kezdődően azonban már kisebbek a különbségek.

A felmérés szerint a biztosan szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 52 százalékon áll, Vona Gábor pártja pedig bőven lemaradva, 19 százalékkal a második. A kutatásból az is kiderül, hogy az MSZP 11 százalékos, és nyakukban lohol az LMP 9 százalékkal. A szocialistákkal állandó tárgyalásban, illetve vitában álló Demokratikus Koalíció (DK) 5 százalékon áll, a többi ellenzéki párt pedig legfeljebb 1 százalékot tudhat magáénak.

Az erősorrend hasonló a teljes népességen belül. A Fidesz ebben a szegmensben – szintén magasan előzve mindenkit – 35 százalékos, a Jobbik pedig 13. Az MSZP 8 százalékon áll, az LMP 7, a DK pedig 4 százalékos táborral bír.

A kutatás kitért arra is, hogy a miniszterelnök-jelöltek milyen népszerűségnek örvendenek, a választók kire szavaznának legszívesebben. Ez persze fiktív kérdés, hiszen itthon nem szavazunk közvetlenül kormányfőre. Mindenesetre a felmérés szerint a választók relatív többsége, vagyis 36 százaléka Orbán Viktorra voksolna. Az ellenzékiek közül – az LMP által megrendelt kutatás szerint – Szél Bernadett, a zöldpárt miniszterelnök-jelöltje „nyerte a versenyt”, majdnem holtversenyben egyébként a Jobbik vezetőjével. Szél Bernadettet az emberek 12, Vona Gábort pedig 11 százaléka választaná. Karácsony Gergely, akit a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként éppen most hoztak hírbe az MSZP-vel – és ő maga sem tagadta, hogy élére állna egy összefogásnak – 7 százalékot ért el. Szorosan követi őt a rendre a legnépszerűtlenebb politikusok között számon tartott Gyurcsány Ferenc, mégpedig 6 százalékkal.

A felmérés feltette azt a még inkább fiktív helyzetet vázoló kérdést, hogy mi lenne, ha csak Orbán Viktorra vagy Szél Bernadettre lehetne szavazni. Egy ilyen esetben a jelenlegi miniszterelnök a voksok 39, míg az LMP kormányfőjelöltje a szavazatok 34 százalékát gyűjtené be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.