A Jamie's Italian is partnere volt a penészes húsokat gyártó üzemnek

A Zsidai Grouphoz tartozó csúcsétterem gyorsan eltűnt az ellenőrzésen megbukott társaság üzletfelei közül.

Horváth Csaba László
2018. 01. 31. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jamie’s Italian budai luxusétterem is partnere volt annak a szarvasmarha-termékeket előállító üzemnek, ahol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzése során a minap egy tonna húst vontak ki a forgalomból – értesült a Magyar Nemzet. Figyelemre méltó, hogy charolais szarvasmarha-termékekkel foglalkozó társaság honlapjáról mára eltűnt a partnerek közül a Zsidai Grouphoz tartozó Jamie’s Italian étterem és a villányi Bock Pincészet is. Ugyanakkor a weboldal tárolt változatában még megtalálható a mindkét vendéglátóhely neve.  

A Nébih közleménye szerint az érintett húsüzem ellenőrzése során 66 tétel – körülbelül egy tonna hús – forgalomba hozatalát tiltotta meg a hatóság, és elrendelte forgalomból kivonásukat és megsemmisítésüket. Mint írták, a forgalomból kivont tételek döntő többségükben nem voltak nyomon követhetőek, és az egységben jelentős mennyiségű penészes, érlelés alatt lévő tételt találtak az ellenőrök. Az érlelés befejeztével a penészréteget eltávolították, majd a terméket értékesítésre csomagolták. Az eltávolított penészes részeket egy állatmenhely szállította el – írták. A nyomon követhetőség hiánya miatt egyébként a szakemberek elrendelték az egység által gyártott termékek forgalomból történő visszahívását. Kiemelték, az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az ügyben kerestük telefonon a jó kormányzati kapcsolatokkal bíró üzletembert, Zsidai Zoltán Royt. Azonban a Jamie’s Italian étterem tulajdonosával nem tudtunk beszélni, helyette marketing vezetője igazított minket útba, aki elismerte, hogy korábban a húsüzem beszállítója volt az étteremnek, viszont ma már nem partnerek. Mint mondta, a cég hibázott, hogy nem törölték a Jamie’s Italiant az üzletfelek közül, ám kérésükre ezt néhány napja megtették. A marketing vezető azt egyébként nem tudta megmondani mióta nem partnerük az üzem. Ugyanakkor azt kérdésünkre leszögezte, hogy erről a témáról egészen biztosan nem tudjuk kérdezni Zsidait. Hozzátette, ez a húsüzem és a Nébih ügye, amibe nem kívánnak belefolyni.

Az eset azért érdekes, mert korábban a Hvg.hu írt arról, hogy a Jamie’s Italian éttermet ellátó konyhánál is hiányosságokat talált a Nébih. A portál birtokába került jegyzőkönyv megállapításai közt talán a legsúlyosabb az volt, hogy a hatóság ellenőrei 6,6 kilogramm lejárt szavatosságú növényi tejszínt találtak. Noha ezt Zsidai akkor elismerte a Magyar Nemzetnek, szerinte közelebbről kell megvizsgálni, mi történt pontosan.

Az üzletember akkor azt mondta, valóban a konyhában volt az élelmiszer, ám nem használták fel, véletlenül „ott maradt”. Hozzátette azt is, hogy az összesen három csomag tejszín közül volt olyan, amelynek csupán két napja járt le a szavatossága. Igaz, az adminisztrált adatok szerint olyan is volt köztük, amelynek szavatossága már jóval korábban lejárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.