A Kúria vizsgálja a migrációs ügyek ítélkezési gyakorlatát

Az áprilisi választásokra is felkészültek, tizenöt bíró foglalkozik majd a jogorvoslati eljárásokkal.

Lándori Tamás
2018. 01. 29. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn tartotta ez évi első teljes ülését a Kúria szokott módon a régi, Kossuth téri Igazságügyi Palotában – a volt Néprajzi Múzeumban. A legfelső bírói fórumot az idén viszont már nem a múzeum látta vendégül – az mostanra kiköltözött. A már zajló, várhatóan 2021-ig tartó átalakítás után a Kúria veszi újra birtokba a Hauszmann Alajos tervezte épületet, amely 1949 előtt volt a székhelye. A hétfői ülés egyébként egy kazán meghibásodása miatt kissé hűvösre sikeredett, a bírók talárban is fáztak.

Darák Péter elnök nyitóbeszédében kijelentette, hogy felkészültek az áprilisi választásra: az ítélőtáblákról 15 bírót rendelnek ki a Kúriára, hogy a választási jogorvoslati eljárások ne okozhassanak fennakadást. Szóba hozta továbbá, hogy a bérek fejlesztése tavaly oly módon történt, hogy az immár lehetőséget ad a vezetőknek a jól teljesítő beosztottak kiemelésére. 

Az elnök felszólalása után a joggyakorlat-elemző csoportok vezetői ismertették idei témáikat. Vizsgálni fogják többek között az ország régióinak büntetéskiszabása közötti esetleges eltéréseket, a magánélet védelmének határait, a pszichiátriai kezelés elrendelésének folyamatát és a migrációval kapcsolatos ügyek ítélkezési gyakorlatát is. 

Végül Pődör Lea doktoranduszhallgató tartott előadást a „jogelmélet főnixmadaráról”, a joghézagról, amely bizonyos megközelítések szerint azért nem is létezhet, mert a bírók feladata a jogszabályi hiányosságok kiküszöbölése a jogalkalmazás során. 

Zárásképpen átadták az év bírájának járó díjat, amelyet Hajdu Edit munkaügyi bíró vehetett át. A rendezvény elején jelen volt Polt Péter legfőbb ügyész is, Darák beszéde után viszont távozott. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.