Adomány a Fidesznek? „Utaljon nekik a Mészáros Lőrinc!”

A kormánypárti ötletről kérdezősködtünk. Sallai R. Benedek például nagyobb pofátlanságot el sem tud képzelni.

Hutter Marianna
2018. 01. 04. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ennél nagyobb pofátlanságot nem tudok elképzelni, teljes mértékben döbbenetes – mondta véleményét az LMP politikusa, Sallai Róbert Benedek lapunknak azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz pénzbeli hozzájárulást kért szimpatizánsaitól a napokban. – A teljes kormányzati kommunikációt felhasználják a saját pártjuk népszerűsítésére, visszaélnek minden létező választási jogszabállyal, megkerülve a finanszírozásról szóló törvényeket gyakorlatilag milliárdokat lopnak ki, miközben milliókat kisemmiznek, és képesek nyugdíjasoktól, kis bérűektől pénzt kérni? Utaljon nekik a Mészáros Lőrinc! – fakadt ki a képviselő. Kérdésünkre hozzátette: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) esetleges 660 milliós bírságával fenyegetett Jobbiknak azért utalt, mert ők azért küzdenek, hogy egyáltalán elindulhassanak a választásokon. Ugyanis Sallai szerint nem a Fidesz feladata eldönteni, ki állhat rajtvonalra, hanem a magyar társadalomé. – Küzdök azért, hogy jobban szerepeljünk, mint a Jobbik, de azért is, hogy demokrata maradjak, és ehhez az utalás szükséges volt – mondta Sallai. Hozzátette: a Fidesz akciója olyan, mintha Soros György kérne az emberektől segítséget, hogy finanszírozza a kormány elleni propagandáját. – Sorosnak sem utalnék, mert azt gondolom, hogy megvan a háttere ahhoz, hogy belekezdjen bármibe, de a Fidesznek se, mert nekik meg még kétszer akkora hátterük van Magyarországon.

– A legelkötelezettebb támogatókat teszi még elkötelezettebbé a Fidesz azzal, hogy pénzgyűjtésbe fogott. Ugyanis aki pénzt küld a pártnak, az egyben pluszkapcsolatot is teremt a Fidesszel – nyilatkozta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője lapunk megkeresésére. Mint elmondta, a Fidesz alapvető stratégiája, hogy a választási részvétel összességében alacsony legyen, de saját, relatíve széles tábora minél nagyobb számban menjen el szavazni. Így a mostani pénzgyűjtési akció – a nemzeti konzultációkhoz hasonlóan – a saját, már meglévő szimpatizánsok mozgósítását teszi lehetővé. Felvetésünkre, hogy nem üthet-e vissza a kormánypárt akciója, Juhász Attila arról beszélt: azoknak körében kelthet visszatetszést, akik már az eddigi kormányzati hirdetéseket is sokallták. – Ha az nem verte ki a biztosítékot szélesebb körben, hogy közpénzből milliárdokat költ el a Fidesz a saját pártkampányára, és ezt gyakorlatilag minden következmény nélkül teheti, akkor a mostani akció miért okozna nagyobb felháborodást? – tette fel a kérdést a politológus.

Lapunk az ÁSZ jelentéstervezete szerint büntetéssel sújtott ellenzéki pártok adománygyűjtése kapcsán is érdeklődött csütörtökön. A Jobbik kérdésünkre arra emlékeztetett: legutóbb december 21-én összesítették a beérkező pénzeket, ekkor 44,1 millió forintnál jártak. Hogy azóta miért nem közöltek újabb adatot, azt azzal indokolták: a gyűjtés még folyik, az ünnepek alatt természetesen kisebb intenzitású volt, de januártól újra belehúznak. A Jobbik egyébként kedden ugyancsak „pofátlanságnak” nevezte a Fidesz akcióját. 

Juhász Péter, az Együtt elnöke elmondta: eddig 3,5 millió forintot gyűjtöttek össze az ÁSZ várható büntetése miatt. Elmondta, most kissé leálltak az akció kommunikációjával, meg fogják várni, hogy az ÁSZ-nak mi lesz a végső döntése, és annak fényében fognak határozni arról is, meddig folytatják a gyűjtést. Juhász szerint álszent és cinikus a Fidesz adománygyűjtése, miután „eleve hihetetlen mennyiségű közpénzt csatornáznak ki fideszes oligarcháknak”. – Úgy tűnik, hogy a pártkasszába ezekből a kicsatornázott közpénzekből vissza akarnak csorgatni valamennyit. Mi ezt egy trükknek tartjuk – mondta.

A Párbeszédhez a rájuk kiszabott bírság mintegy fél százaléka érkezett be a karácsonyi ünnepekig – tudtuk meg a párttól. Karácsony Gergely, a párt és az MSZP miniszterelnök-jelöltje arról beszélt: a Fidesz részéről az adománygyűjtést végtelenül cinikus lépésnek tartja, hiszen a közpénzt korlátlan mértékben fordítják saját pártcéljaik megvalósítására. – Orbán Viktor pártja nem szorul rá az állampolgárok segítségére, ellentétben az ellenzéki pártokkal, amelyeket a fideszes ÁSZ-elnök koncepciós eljárásban súlyos, tíz- és százmilliós bírságokkal sújtott – mondta.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.