Aggályok nélkül: kisnyugdíjasoktól is kér pénzt a Fidesz

Novák számára nem gond adományt kérni nehezebb helyzetben lévő, idős emberektől.

Unyatyinszki György
2018. 01. 06. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekem nincs amiatt rossz szájízem, hogy egy kisnyugdíjastól kérjek – válaszolta pénteken Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arra a kérdésünkre, hogy etikusnak tartja-e, illetve kérne-e néhány ezer forintot egy kisnyugdíjastól a Fidesz nevében. Az államtitkár – aki egyben a párt alelnöke is – szerint ha valaki úgy érzi, hogy a saját eszközeivel hozzájárulna Magyarország még biztonságosabbá tételéhez, azon nincs semmi kifogásolnivaló.

Mint ismeretes, milliós nagyságrendben küldött ki leveleket a Fidesz, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke arra kéri a címzetteket, hogy lehetőségük szerint támogassák a kormánypártot a milliárdos Soros György elleni küzdelemben. Novák Katalin sajtótájékoztatóján további kérdésre válaszolva közölte, hogy nem tett még felajánlást pártjának, még a levéllel sem találkozott a postaládájában. „Környezetemben ugyanakkor többen pozitívan fogadták a levelet, és jelezték, hogy lehetőségeikhez mérten örömmel támogatják a Magyarország védelmét szolgáló tevékenységet” – idézte fel az államtitkár, hogy mit mondtak – kissé gépiesen – neki azok, akik már megkapták Orbán Viktor postai küldeményét.

Elmondása szerint a pénzgyűjtés a pártpolitikában bevett gyakorlat, számos magyar párt esetében történt már ilyen, valamint nemzetközi téren is sokan kérnek támogatást a tevékenységükhöz. – Senki nem kényszerít senkit, hogy ezt a támogatást odaadja – folytatta a politikus. Novák Katalin annak bizonygatásába is belefogott, hogy nem jár szankcióval, ha valaki nem fizet be pénzt, miközben erre vonatkozó kérdés a sajtótájékoztatón egyébként nem is hangzott el.

Pártja szándékait szinte véletlenül leleplezve a pénzgyűjtési akció politikailag nagyon fontos funkciójára is felhívta a figyelmet az államtitkár. „Lehet, hogy valaki pár száz vagy pár ezer forintot tud hozzátenni a sajátjából, de ezzel maga is elköteleződik az ügy mellett” – jelentette ki. Ez egybevág több fideszes politikusnak a HVG.hu-val megosztott információjával, illetve amit Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője is megosztott csütörtökön lapunkkal. A Fidesz a pénzgyűjtéssel próbálja mozgósítani választóit, és akik fizetnek a pártnak, azok mindenképp szeretnék voksukkal győzelemhez segíteni a Fideszt a tavaszi választáson. Másképp mondva: mennek a pénzük után.

Nőhetnek az ösztöndíjak

Ha a Fidesz rendre a szociálisan rászorulók támogatásáról és a jól teljesítők elismeréséről beszél, ez alapján tervezik-e a felsőoktatási szociális és tanulmányi ösztöndíjak emelését? – kérdeztük Novák Katalintól a fiatalok támogatásáról tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta, a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közti egyeztetés tavaly óta zajlik, és reálisnak tartja, hogy ennek eredményeként már 2018 szeptemberétől emelkedjenek az ösztöndíjak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.