Csaknem ugyanannyian akarják a kormány maradását, mint a váltást

Az Index által rendelt felmérés szerint 47 százalék mondta: nem győzhető le a Fidesz az áprilisi választáson.

MN
2018. 01. 30. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából ugyanannyian szeretnének kormányváltást, mint hogy maradjon a kormány (40 és 38 százalék), ám az emberek 47 százaléka szerint nem győzhető le a Fidesz – derül ki az Index Závecz Researchtől rendelt felméréséből.

A magyar lakosságot reprezentatívan leképező, ezerfős mintán végzett vizsgálat következtetése, hogy nem váltható le a Fidesz, habár többen vannak azok, akik kormányváltást szeretnének. 38 százalék szerint maradjon kormányon a Fidesz, 40 százalék válaszolta, hogy legyen kormányváltás, a maradék 22 nem tudja.

Ami ennél is fontosabb lehet: a magukat pártnélkülinek vallók körében 30:15:55 ez az arány, tehát több mint a felük nem tudja, mit szeretne.

A teljes népesség 47 százaléka szerint nem győzhető le a Fidesz az áprilisi választáson (legyőzhető: 33 százalék, nem tudja: 20 százalék). A Fidesz- és a DK-szavazók a legoptimistábbak, előbbiek 85 százaléka reméli, hogy pártjukat nem lehet április 8-án megverni, utóbbiak 86 százaléka abban bízik, hogy legyőzik a kormánypártot. A pártnélküliek körében ugyan többen vannak azok, akik kormányváltást szeretnének (30 kontra 21 százalék), de kevéssé hisznek a változásban, csak 21 százalékuk szerint lehet nyerni a Fidesz ellen. 

Érdekes kérdés volt még a felmérésben, hogy ki melyik pártra szavaz, és mennyire biztosan. A fideszesek a leghatározottabbak (17 százalék mondta: egész biztosan), ebben a tekintetben az LMP a sereghajtó 1 százalékkal. Az MSZP-re és a DK-ra 51 százalék egész biztosan nem fog szavazni. (Amúgy csak a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP szerepelt pártként a kutatásban.)

Előbbi kérdésben nagy a különbség a Fidesz és a Jobbik között (17 és 5 százalék), ám amikor azt kérdezték, mennyire biztos, hogy a saját pártjára szavaz, a fideszesek 50, a jobbikosok 47 százaléka mondta: egészen biztosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.