Elhunyt Ujváry Zoltán néprajzprofesszor

A Debreceni Egyetem és a szakma az egyik legjelentősebb magyar folkloristát gyászolja.

MTI
2018. 01. 29. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Ujváry Zoltán néprajzprofesszor, a Debreceni Egyetem (DE) professor emeritusa – közölte az egyetem sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

Ujváry Zoltánt vasárnap Debrecenben érte a halál. Hozzátartozói kívánságára szűk családi körben helyezik örök nyugalomra – írták a közleményben.

Ujváry Zoltán 1932. január 25-én született Hét községben. Debrecenben, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1955-ben magyar nyelv és irodalom szakon, és még abban az évben az egyetem néprajzi tanszékén kezdett el dolgozni. Egész életét a DE néprajzi tanszékén töltötte, 1979-től nyugdíjazásáig tanszékvezető egyetemi tanárként, 2002-től pedig professor emeritusként dolgozott.

Ujváry Zoltán több mint fél évszázados tudományos pályafutása során jelentős eredményeket ért el a folklorisztika, a népszokás és a kutatástörténet területén. Figyelme fókuszában nemcsak a magyarság néphagyománya állt, hanem a határon túli magyarság kisebbségi sorsa, az etnikumok és a nemzetiségek közötti kapcsolatok alakulása, illetve a magyarországi múzeumi hálózat épülése is. Szülőföldje, a történeti Gömör megye magyarsága felé mindig kiemelt figyelemmel fordult.

Tudományos tevékenységét számtalan önálló kötet, több mint háromszáz nemzetközi és idegen nyelven megjelent tanulmány, konferenciaszereplések, valamint a hazai tudományos közéletben való aktivitás jellemezte.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: elnyerte – többek között – Debrecen város Csokonai-díját, Hajdú-Bihar megye Kölcsey-díját, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, az Európai Folklór Intézet érmét, és több alkalommal a rangos nemzetközi Pietré-díjat, legutóbb pedig választott otthona, Debrecen város Pro Urbe díját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.