Karácsony Gergely: Valóban nem vagyok pankrátor

A pókerben mindig veszít, de „ami a kártyában gyengeség, az a politikában erény” – jelentette ki.

MN
2018. 01. 27. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pókerben mindig veszít, de nem hisz a szerencsében, és szerinte az szavazzon a Fideszre, akinek a menekültek elvették a munkáját – erről beszélt a Népszavának adott interjújában Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

„Ahogy a mondás tartja, aki szerencsés a szerelemben, az szerencsétlen a kártyában: én a szerelemben voltam szerencsés. De ami a kártyában gyengeség, az a politikában erény: nem tudok blöffölni. Felszabadultan, meggyőződéssel csak arról tudok beszélni, amiben hiszek. A politikában pedig nem szerencsére építek, hanem stratégiára” – fogalmazott. Azt mondta, „épp ezért hozta létre a Párbeszéd a Változás Szövetségét azzal a párttal, amelyiknek a legnagyobb hálózata van, amely képes átlépni a saját árnyékán, és elfogadni egy jóval kisebb párt miniszterelnök-jelöltjét. A helyzet az, hogy csak az MSZP mutatja azt a nyitottságot, amit a választók teljes joggal elvárnak”.

Arra a fölvetésre, nem fél-e, hogy a februári kongresszus előtt „felbolydul a rendszer és megpuccsolják”, arról beszélt, hogy három fontos érv szól mellette. Egyik, hogy „nem vagyok az MSZP tagja, nem akarok belefolyni a párt ügyeibe”. „A másik fontos érv, hogy nagyon rövid az idő. A harmadik, és talán legfontosabb az, hogy én azt mondom, amit az MSZP szimpatizánsai már nagyon rég vártak a saját pártjuktól. Gyakran mondják azt nekem MSZP-tagok, hogy végre baloldali miniszterelnök-jelöltjük van” – fogalmazott.

Karácsony Gergely kiemelte: azokban a választókerületekben, ahol a független jelölt győzhet, érdemes párton kívüli emberek mögé állni. „Mert nagyon fontos a lista – különösen azoknak a politikusoknak, akik rajta akarnak lenni –, de az, hogy én leszek a miniszterelnök vagy Orbán Viktor, azon múlik, miképp szerepel az ellenzék az egyéni választókerületekben. A választási matematika pedig nagyon egyszerű: több szavazó kell, és kevesebb párt. Az Orbán-rezsim akkor élheti túl a választást, ha a kormányváltást akarók otthon maradnak, vagy ha elmennek, és megoszlik a szavazatuk. És persze a két mondás között ok-okozati viszony van: akkor mennek el sokan, ha esélyes jelöltet észlelnek, ha látják a Fidesz egyértelmű kihívóját” – szögezte le. A Liberálisokkal kapcsolatban megjegyezte: van szándék, hogy együttműködnek, de közjogi döntés még nincs.

Arra a kérdésre, el lehet-e adni szakértői imidzset, „miközben a kormánypártok politikusi pankrátorokat küldenek a ringbe”, közölte: „DrMáriás festményén a humanista Mike Tysonként jelentem meg. És én valóban nem vagyok pankrátor. De ezt előnyként értékelem, mert olyan emberekre van szükség, akik nem verekednek, hanem marha sokat dolgoznak kormányon.”

Karácsony Gergely a hódmezővásárhelyi időközi választásról is beszélt: mint mondta, „ha nyer az ellenzéki jelölt, vagy csak megszorítja a Fidesz emberét, az fontos jelzés lesz arról, valójában mi van az emberek fejében.”

Csütörtökön a magyar kormány által támadott Soros György magyar származású amerikai üzletember-filantróp Davosban, a világgazdasági fórumon azt mondta: Orbán Viktor megvásárolta az MSZP vezetőit, és a feltörekvő kispártokban is megvannak a kémei, így pedig borzasztóan nehéz összefogniuk, és elérni a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. Erre Karácsony Gergely az interjúban úgy reagált: ő egyetlen árulóval sem találkozott, és azt látja, hogy az ellenzéki pártok közül az MSZP és a Párbeszéd képes áldozatot hozni a győzelemért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.