Még 134 millióval drágult Tállai fociklubjának a sportszállója

Mintegy másfél milliárd forintba kerül a 45 szobás szálloda, jóval többe, mint maga a mezőkövesdi focistadion.

Koncz Tamás
2018. 01. 10. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A benzin árát ugyan egy telefonhívással csökkentette Tállai András NAV-elnök, de minden áremelést láthatóan ő sem tud megfékezni.

A keddi Közbeszerzési Értesítőből derült ki, hogy előre nem látható okok miatt 133,9 millió forinttal nőtt a mezőkövesdi sportszálloda beruházási költsége.

A Tállai érdekeltségi köréhez tartozó Mezőkövesd Zsóry FC így már 1,45 milliárd forintot fizethet az építkezésért – az eredetileg tervezett 396 millió helyett.

Ebből is kitűnik, a komplexum egyedi tulajdonsága, hogy folyamatos drágulásra képes.

A szálló területét még a 2014-ben vette meg Tállai-féle fociklub a mezőkövesdi önkormányzattól – a 24. hu cikkében azt írják, a terület 60 millió forintba, a kiviteli tervek 20 millióba kerültek.

Maga az építkezés 2015-ben kezdődött meg – és bár a beruházási költségeket eredetileg 500 millió forintra becsülték, a közbeszerzést elnyerő Penta Industry Kft. ennél olcsóbban, 396 millióért is vállalta a munkát.

Csakhogy az élet közbeszólt: a szállót megrendelő fociklub még egy emeletet kért az eredetileg 42 szobás épületre, amivel 466 millió forintra tornázta fel a költségeket. A szobaszám a módosítás után 45-re nőtt, a beruházás ára viszont tovább szárnyalt: a tender harmadik ütemében a Penta Industry 2016 decemberében 910 millió forintos közbeszerzést is elnyert a munka hevében.

Utóbbi szerződési értéket tornázta aztán még magasabbra a keddi értesítőben is közölt mintegy 134 milliós szerződésmódosítás – és hol van még a pénzosztás vége! A beruházás továbbra is csúszik, az építkezést az utolsó vállalt határidő szerint február végéig kell befejezni.

Összegezve: a 45 szobás mezőkövesdi sportszálló költsége alig két év alatt több mint egymilliárd forinttal drágult az először tervezetthez képest.

Vagyis: az idő közbeni áremelkedés is annyiba került, mint a NAV-elnök focicsapatának az (Átlátszó összesítését alapul véve) egymilliárdos mezőkövesdi stadionja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.