Nem adtak nyugtát a képviselő boltjában?

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos hazugságot emleget, a rejtett kamerás felvételeket azonban nehéz lesz megmagyarázni.

Koncz Tamás
2018. 01. 30. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szólította fel ügyvédjén keresztül Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos a 24.hu szerkesztőségét, hogy ne írjanak az ügyről, a portál nyilvánosságra hozta: a politikus zöldségüzletében sem újságírók, sem más vásárlók nem kaptak nyugtát.

Az eset annál is inkább kínos, mert alig két héttel ezelőtt még a portálon arról cikkeztek, hogy a boltban feketemunkást talált az adóhivatal. December közepén került fel a Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a szégyenlistára, amelyen azok szerepelnek, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak.

A családi cég zöldségek és gyümölcsök kiskereskedelmével foglalkozik. Budapest hat pontján kínálják az árut, köztük két metróállomásnál: a Puskás Ferenc Stadionnál és Kőbánya-Kispesten. Előbbit ellenőrizte az adóhivatal, amikor fennakadt a feketemunkás.

Többen azt írták a hírportál Facebook-oldalán a korábbi ügyről szóló cikkel kapcsolatban, hogy a cég egyik XVI. kerületi üzletében vásárolva rendszerint nem kapnak nyugtát. A lap munkatársai öt nap alatt tizenkét próbavásárlást végeztek a zöldségesnél. Kilenc esetben az eladó nem ütötte be a vásárlást a pénztárgépbe, noha – írják – a forgalom nem indokolt kapkodást. A portál kedd reggel aztán egy újabb cikk kíséretében több, próbavásárlásról készített videót is megosztott.

Beszámolója szerint ugyanezt – a nyugtaadás hiányát – tapasztalta egy héttel korábban Vajda Zoltán, az Együtt politikusa is, aki a XVI. kerületi választókörzetben Szatmáry Kristóf kihívójaként indul az országgyűlési választáson. Csak akkor kapott blokkot, amikor ezt kifejezetten kérte.

A miniszteri biztosnak a cégben szintén részes testvére a történtekre úgy reagált, hogy – jogsértő módon – kitette közösségi oldalára a térfigyelő kamerájuk Vajda Zoltánról és az egyik riporterről készült képeit.

„Vajda Zoltán, az Együtt képviselőjelöltje és néhány hozzá köthető újságíró nyilvánvalóan és bizonyíthatóan hazudik, ezért az ügyben feljelentést teszek” – közölte Szatmáry Kristóf. Mint írta, „minden szavuk egyértelmű rágalom, mert az érintettek az állításaikkal kapcsolatban semmiféle dokumentumot, jegyzőkönyvet nem tudnak bemutatni”. A miniszteri biztos ezért felszólította a politikust és a hírportált: „Hazug állításaikat vonják vissza, és kérjenek bocsánatot.”

A politikus rejtett kamerás felvételei azonban másról árulkodnak: Vajda január 16-án legalább két olyan vásárlást rögzített, melyek során a kasszás nem adott nyugtát a kistételű vásárlások után.

A helyzetet tisztázhatná, ha Szatmáry bemutatná az üzlet biztonsági kameráinak azonos időszakban készített felvételeit, a bolti kamerák egyike ugyanis éppen az eladó munkáját figyeli – a miniszteri biztos azonban nem akarja közzé tenni a felvételeket, csak akkor, ha hatósági eljárás indul az ügyben, írja a 24.hu.

Az sem oszlatja el éppen a gyanút, hogy Szatmáry bejelentése szerint a napokban betörés történt a zöldségesben:

a betörő a pénztárgép mellett a céges iratokat is elvitte, némi gyümölcs kíséretében.

A miniszteri biztos közleményben reagált a 24. állításaira: ebben azt állítja, hogy a portál a „törvényszegéstől és a legetikátlanabb eszközök használatától sem riad vissza”, hogy folytassa politikai megrendelésre készült rágalomkampányát - és gyértelműen manipulált videókkal próbálja a nevetséges hazugságait bizonygatni.

Szatmáry megjegyzi, a 24.hu olyan felvételeket tett közzé, amelyekből nem derül ki egyértelműen, hogy vásárlásaik alkalmával kaptak-e számlát vagy sem, s valóban került-e pénz a pénztárgépbe. Ezért felszólítja a lapot, hogy amennyiben fenn kívánják tartani vádjaikat, tegyenek feljelentést, ugyanis csak ebben az esetben lehet felhasználni az ütletben működő biztonsági kamerák felvételeit, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a lap etikátlanul készített, eltorzított videói hamisak, mindenki kapott számlát.

„A legnevetségesebb azonban, hogy a 24.hu még saját rágalmait sem tudja szinkronba hozni, hiszen cikkükben múlt pénteki vásárlásokról hazudoznak, míg éppen saját felvételeik feliratai árulkodnak arról, hogy azok szombaton, egy nappal később készültek” - írja a politikus, hozzátéve, hogy az ügyben megtette a szükséges jogi lépéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.