Nyomozást rendelt el az ügyészség az Elios ügyében

A Legfőbb Ügyészség január 12-én közölte, hogy megkapta a jelentést.

MN
2018. 01. 22. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében – közölte az MTI-vel a főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

A Legfőbb Ügyészség január 12-én közölte, hogy megkapta az OLAF jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz, az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbították.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az OLAF jelentése három – 2009 és 2014 között kibocsátott – KEOP-pályázat vizsgálatáról szól.

Először a Wall Street Journal cikkében jelent meg, hogy az OLAF súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot a Elios-közbeszerzések ügyében.

Mint megírtuk, az LMP azt követelte a kormánytól, különösen Csepreghy Nándortól, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkártól, hogy a 4-es metró ügyéhez hasonlóan a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal Elios-ügyben készült jelentését. Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője pedig Lázár János kancelláriaminiszternek írt levelet szintén azt kérve, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a jelentést. A jobbikos Szilágyi György arról beszélt, hogy a párt azonnali vizsgálatot követel.

A 24.hu hétfőn azt írta, értesülései szerint több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.