Rendkívüli parlamenti ülésre várják Orbán Viktort

Besegített a Jobbiknak az MSZP és az LMP, de kérdés, néhány politikai megnyilvánuláson kívül lesz-e más.

Katona Mariann
2018. 01. 18. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összegyűjtötte a Jobbik az ellenzéki képviselőktől a szükséges aláírásokat, így Kövér László házelnöknek hamarosan össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését. Vona Gábor, a Jobbik elnöke múlt szombaton jelentette be a kezdeményezésüket. Szerinte azért van rá szükség, mert miközben a kormány már 22 milliárd forintot költött bevándorlásellenes kampányra, nemzeti konzultációra, népszavazásra, kiderült, hogy az előző három évben hazánk összesen 2300 embernek adott menekültstátust. Az ellentmondásra pedig Orbán Viktor miniszterelnöknek kell magyarázatot adnia, mégpedig az Országgyűlés ülésén, napirend előtt.

A jogszabályok szerint negyven ellenzéki képviselő kérheti a parlament rendkívüli összehívását, a jobbikosok mellett a kezdeményezést szocialista és LMP-s politikusok is aláírták. Az MSZP egyébként azt szabta feltételül, hogy a bevándorlás témája mellett az igazságos nyugdíjrendszer kialakításáról szóló javaslatuk is kerüljön napirendre.

Kövér László házelnöknek az országgyűlési törvény alapján a rendkívüli ülést a kezdeményezésben megjelölt napra vagy legfeljebb nyolc nappal későbbi időpontra kell összehívnia. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy valóban érdemi magyarázatot ad a kormány a menekültkérdés kapcsán. A napirend előtti felszólalások mindenképpen elhangozhatnak majd, az azonban kérdés, hogy Orbán Viktor egyáltalán elmegy-e, ahogy a Jobbik követeli. Az pedig, hogy ezután történik-e bármi, a Fidesz–KDNP képviselőin múlik. Ha ugyanis nem mennek be – mint ahogy már volt rá példa ellenzéki kezdeményezésű rendkívüli parlamenti napon –, már a napirendet sem tudják elfogadni, vagyis nagyjából egy óra elteltével le is zárják az ülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.