Vona Gábor a Jobbik esélyeit latolgatja a Süddeutsche Zeitungban

„Amit Orbán Viktor csinál, az nem politikai küzdelem, hanem az ellenfél megsemmisítése” – mondta a pártelnök.

MN
2018. 01. 14. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali német napilap, a Süddeutsche Zeitung terjedelmes cikkben latolgatja a Jobbik esélyeit az április 8-ra kiírt parlamenti választásokon. A cikkben a párt elnöke, Vona Gábor ad interjút, a politikus vidéki származásáról és hagyománytisztelő gondolkodásmódjáról beszél. A lap felidézi, korábban a Jobbik jobboldali radikális párt volt, az akkor történt, szélsőséges politikai akciókért azonban Vona Gábor nyilvánosan bocsánatot kért. – Néppártként tekintünk magunkra – nyilatkozza a cikkben a Jobbik elnöke. A Süddeutsche Zeitung idézi továbbá, hogy a párt jelenleg „modern konzervatív” értékeket vall, Vona szerint ugyanis a hagyományos jobb- és baloldaliságnak ma már nincs létjogosultsága.

A cikk az április 8-ra kitűzött választást megelőző kampányra is kitér. – Amit Orbán Viktor csinál, az nem politikai küzdelem, hanem az ellenfél megsemmisítése – mondta Vona. A Fidesz lejárató médiakampányaival kapcsolatban a cikk megjegyzi, a kormánypárti sajtó odáig ment, hogy Vona Gábort korábban homoszexuálisnak próbálta beállítani.

Ténylegesen a párt létét fenyegeti az a sortűz, amit az Orbán bizalmasa vezette számvevőszék adott le a Jobbikra decemberben. Mintegy kétmillió eurónyi összegre bírságolták őket a kampányfinanszírozási törvény megsértése miatt. Most 15 napos határidőt szabtak az összeg első felének kifizetésére.

A cikk szerint háttérül – mint az orbáni Magyarországon megszokott – színházba illő intrika szolgál. A bírság azokhoz a hirdetésekhez kapcsolódik, amit a Jobbik kedvezményes áron kapott Simicska Lajos oligarchától. Orbán iskolai barátjáról van szó, aki évekig a nemzeti-konzervatív Fidesz párt finanszírozója volt. 2015 tavaszán vesztek össze, amit néhány obszcén szóváltás követett, melyben Simicska „gecinek” nevezte Orbánt és „totális háborúval” fenyegette meg. Ezt követően lett a Jobbik szponzora.

Ezzel a bírsággal azonban a Jobbik pontosan a választási kampány előtt a csőd szélére került. Vona felvette a harcot és bejelentette, hogy a párt nem fizeti ki a bírságot. „Fidesz-közeli körökből származó információim szerint ezt a lépést közvetlenül Orbán Viktor rendelte el” – mondja. A választás után vagy én, vagy Orbán megy börtönbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.