12 milliárdból védi meg a kormány a „nemzeti genetikai erőforrásokat”

Hatalmas pluszforrással segítik a hazai génbankokat, örülhetnek a magyar ebek tenyésztői is.

MN
2018. 02. 21. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György hosszú, göcsörtös keze talán már a nemzet génállományát babrálja, de a kormány ezen a fronton is megálljt parancsol a széthullás erőinek: négy év alatt összesen 12,2 milliárd forintos plusztámogatást adnak a hazai génmegőrzési központoknak – derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat szerint „nemzeti genetikai erőforrásaink megvédését és folyamatos fejlesztését” segítik ezzel a pénzzel, de a szerencsétlenül megfogalmazott indoklás ellenére nem fajelméleti projektről van szó:

a Kárpát-medencében még fennmaradt hagyományos magyar állat- és növényfajták felkutatását, génmegőrzését támogatják, és a közeljövőben egy állami génbank felállítását is tervezik a meglévő genetikai raktárak összekapcsolásával.

A forrásra számíthatnak a hazai ebfajták tenyésztőszervezetei is – hogy ők mennyi pénzt kapnak, azt a Magyar Közlöny már nem részletezi. A határozatban említett legnagyobb keretösszeget, 5,6 milliárd forintot mindenesetre jövőre kapják meg az érintett génbankok, így a Növényi Diverzitás Központ, a Haszonállat-génmegőrzési Központ, a nemzetipark-igazgatóságok és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

A támogatás kifizetése a terv szerint 2022-ig történik meg, de az érintett szervezetek később sem maradnak segítség nélkül, a kormányhatározat ugyanis 2023-tól évi 822 milliós többletforrást ütemezett be nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.