A földön fekve is verték a megkéselt tápiószentmártoni focistát

A városban a gyilkos családjának elköltöztetését követelik, számos bűncselekmény kötődik hozzájuk az elmúlt évekből.

Unyatyinszki György
2018. 02. 13. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a két napja szakadatlanul hulló eső tudta elmosni a vérnyomokat a tápiószentmártoni Kiss János úton, ahol szombat este egy elfajuló vitában halálos késszúrás ért egy tizenhét éves fiút, Bódis Lajost.

– Összeszólalkoztak valamin, majd mikor egyikük Lali anyját szidalmazta, a fiú dühében megindult feléje, ekkor kapta a késszúrást – mondta el lapunknak a szomszédos utcában lakó idősebb férfi, mit tudott meg a gyilkosságig fajuló verekedésről. Ő is arról számolt be: azt szeretnék a helyiek, ha az elkövető egész családját elköltöztetnék.
A pletykákat az elhunyt fiút jól ismerő, a helyi pizzériában dolgozó fiatal nő segített nekünk helyretenni. Elmondása szerint szombaton késő délelőtt a fiú két barátjával találkozott, ezek ketten valamin összevesztek, Bódis pedig békíteni próbálta őket. A beszélgetésbe többen is kéretlenül becsatlakoztak, többek között a későbbi elkövető tettestársa, egy 46 éves férfi is, aki „Lali szerepét firtatta”. Végül teljesen háttérbe szorult, amiről eredetileg vitatkoztak, és egyre élesebb lett a konfliktus Bódis és a vele kikezdő idősebb férfi között. A felek ekkor még mind hazamentek, ám délután már kisebb dulakodás is történt, ebben már a 17 éves fiú családtagjai is részt vettek, próbálták őt védeni. Este az egyik helyi kocsma előtt Bódis és három társa – köztük bátyja is – összegyűltek, és együtt mentek át a későbbi tettes házához. Öten fogadták őket, és hamar dulakodni kezdtek.

A vita hevében a 26 éves K. Károly egy késsel májon szúrta a fiút, mire az összecsuklott és erősen vérezni kezdett – derül ki a rendőrség által megosztott információkból is. A nekünk nyilatkozó lány szerint a fiú idősebb rokona ekkor odaugrott, hogy testével védje a fiút öt férfival szemben, aki ütötte-rúgta. K. Károly egy fakaróval őt is fejbe verte, illetve késsel sebet ejtett az alkarján és a bordája tájékán.

A fiú bátyja valahogy kikeveredett a támadók gyűrűjéből; társaival menekülőre fogták, ám K. Károly utánuk futott, és fejbe verte egyikőjüket, aki eszméletét vesztette – a verekedés ekkor véget ért. Ők nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, Bódis Lajost viszont a szolnoki kórházba szállították, többszöri újraélesztés és egy életmentő műtét után azonban vasárnap este elhunyt.

– Harsány volt a Lali és lobbanékony, de mégis mindenki kedvelte. Ha meg akarták fenyíteni, annyi mindent csinálhattak volna vele, érthetetlen, hogy miért a kés volt az első – sopánkodott lapunknak a lány.

Tápiószentmártonon nincs hely, ahol ne a sokak által kedvelt fiú haláláról beszélnének. – A városban szinte semmilyen bűnözés nincs, a tettes és családja „tevékenységét” leszámítva jó a közbiztonság, ezért is rázott meg mindenkit a fiú halála – mondta lapunknak Györe László polgármester. Hangsúlyozta, hogy kimondottan jó a viszony a helyi romák és a város többi lakója között, az említett kivételtől eltekintve. Mint kiderült, a család több tagja is volt már büntetve kisebb cselekmények miatt, több ízben közérdekű munkára kötelezték őket. 2015-ben egy gyermekelhelyezési vita miatt a mostani elkövető egyik férfi családtagját késelés miatt is letartóztatták.

– Petíció indításáról is hallottam, hogy az önkormányzat költöztesse el a családot, ám ilyet jogszerűen nem tehetünk. Az elkövető felesége mindenesetre ma délelőtt felhívott, hogy szeretnék eladni a házukat az önkormányzatnak, hogy elköltözhessenek – tudtuk meg a polgármestertől. Györe László megértően beszélt a helyiek reakciójáról, de felhívta rá a figyelmet, hogy indulatból senki ne cselekedjen. – Idén a városban aszfaltozásra akartunk költeni, de a polgárok kérésére lehet, hogy a házat kell megvennünk. Úgy tűnik, ez boldoggá tenné őket – mondta keserűen a polgármester. Úgy értesült, hogy a család egy időre elköltözött. Lapunk sem talált senkit a háznál, csak egy kutya játszadozott a szeméttel az udvaron.

Bódis Lajos édesanyját megrázták a történtek, és nem nyilatkozott lapunknak. A fiú emlékére Bozsik József – aki a Jobbik helyi országgyűlési képviselőjelöltje – a családdal egyeztetve gyertyás megemlékezést szervezett csütörtökön 20 órára a művelődési házhoz. A polgármester mindenkit arra kér, hogy békével és tisztelettel nyilvánítsa ki részvétét.

A rendőrség kezdeményezésére a bíróság elrendelte a már elfogott K. Károly előzetes letartóztatását. Társai egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.