A gyermekesek kilakoltatása ellen módosítanának törvényt ellenzéki pártok

Betiltaná három ellenzéki párt a gyermekes családok kilakoltatását, ha nincs megoldva az elhelyezésük.

MTI
2018. 02. 14. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekesek kilakoltatásának megakadályozása érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot az LMP az Együtt és a Párbeszéd képviselőivel, A Város Mindenkié csoport kezdeményezésére. Egyelőre azonban kétséges, hogy azt a Ház még a választás előtt megtárgyalja-e. A kormánypártok ugyanis hétfőig döntenek az előterjesztés támogatásáról – mondta szerdán az LMP frakcióvezető-helyettese.

Schmuck Erzsébet sajtótájékoztatón ismertette a javaslatot, amely tiltaná az elhelyezés nélküli kilakoltatást a családok esetében, és az önkormányzatok kötelezettségévé tenné a fenyegetett gyermekesek elhelyezését. A javaslat az önkormányzati ingatlanban élő valamint a lakáshiteles családok esetében is tiltanák a lakáskiürítés bírósági elrendelését, ha az által az érintettek az utcára kerülnének.

Rámutatott: április végén lejár a kilakoltatási moratórium, így ha a jövő héten nem hoznak döntést, számos család kerülhet utcára.

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint az Orbán-kormány nyolc évig semmit sem tett a gyermekesek kilakoltatása ellen. Azt mondta: a veszélyeztetettek számára olyan biztonsági hálót kell teremteni, amelyben senkinek sem kell az utcára kerüléstől félnie.

Misetics Bálint, A Város Mindenkié aktivistája kijelentette: a Fidesz-frakciónak arról kell döntenie, hogy egyetért-e gyermekes családok hajléktalanná tételével. Hozzátette: kezdeményezésük csupán a jelenleg is hatályos jogszabályoknak szerezne érvényt, hiszen az önkormányzati törvény előírja a helyhatóságoknak a hajléktalanság megelőzését, a gyermekvédelmi törvény pedig azt, hogy pusztán anyagi okokból a gyermekek nem választhatók el a családjuktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.