A kopasznak megtiltatni nem lehet: ismét radikálisok ünnepeltek a Várban

Hiába tiltaná be a miniszterelnök is a rendezvényt, a szélsőségesek újra megtartották a kitörés napját a a Kapisztrán téren.

MN
2018. 02. 10. 20:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban Orbán Viktor is tiltakozott a neonácinak minősített rendezvény ellen, ennek ellenére idén is kopaszok és egyenruhás szélsőségesek gyűltek össze a budavári Kapisztrán téren, hogy megünnepeljék a kitörés, más néven becsület napját – írja a Népszava. A lap helyszíni beszámolója szerint szombat délután a legkülönbözőbb szélsőjobboldali – közöttük bőrfejű – szervezetek zászlói mögött, alakzatban sorakoztak a résztvevők. Nagyjából ötszázan voltak, közöttük lengyelek és németek is.

„Megkezdjük a megemlékezést, senki ne mászkáljon!” – hangzott el az eligazítás. Felvezetésként a szónok elmondta, hogy azoknak állítanak emléket, akik életüket áldozták a „vörös mocsok” elleni harcban. A felszólaló szerint – mint egykor Budapest – ma Európa áll ostrom alatt. Úgy vélekedett, rájuk vár a feladat, hogy visszaverjék a „hódítókat”. Majd bejelentette, hogy ki fognak törni az „új világrend hódító karmai közül”.

A résztvevőket előre figyelmeztették: nem viselhetnek tiltott önkényuralmi jelképeket, nyilaskeresztet, horogkeresztet, SS-jelképeket. „A rendezők ha ilyet tapasztalnak, el fogják takartatni, amennyiben pedig ellenállásba ütköznek, abban az esetben az illetőt el fogják távolítani a rendezvény területéről” – közölték a szervezők az öltözködési és viselkedési irányelveket ismertető felhívásukban.

A radikális és a szélsőjobboldal minden év februárjában megemlékezik arról, hogy 1945-ben – óriási veszteséget szenvedve – a német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűbe zárt budai Várból.

Az összejövetel helyszíne előző évben a Városmajor volt, idén újra a Várban lévő Kapisztrán tér. Tavaly nem sokkal a becsület napja után találkozott Orbán Viktor kormányfő és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke. A megbeszélés után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról számolt be, hogy szóba került a „neonáci rendezvény” is, amelyet a Mazsihisz elnöke elfogadhatatlannak minősített. A felek Havasi Bertalan szerint megállapodtak abban, hogy „a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására”.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Népszavának nyilatkozva akkor is hangsúlyozta, hogy bár a neonáci, fajvédő rendezvények érthető felháborodást keltenek a társadalomban, a törvények értelmében nincs mód a betiltásukra. Még akkor sem, ha régebben azért akadt rá példa. Más az erkölcs, más a jog – húzta alá. Hozzátette: a párizsi békeszerződések szerint Magyarországon nem működhetnének neonáci, újnyilas szervezetek, ezzel azonban nem a rendőrségnek, hanem az ügyészségnek lenne dolga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.