A műbajszos magyar, akivel Orbánisztánon is nevetni lehet

Migráncsok, plakátkampány, Soros-riadó: a külföldi sajtó Bödőcs Tiborral csodálkozik rá az orbáni rendszer abszurditására.

MN
2018. 02. 22. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedelmes riportot készített az AFP a magyar politikai humor felvirágzásáról, az anyag középpontjába pedig a dumaszínházas Bödőcs Tibort helyezik: a beszámoló a humorista egyik produkciójával indít, Bödőcs óriási műbajuszt viselve, megafonnal ijesztgeti-nevetteti a járókelőket: „Magyarok! A világ nagyon veszélyes hely, egy no-go zóna!”

Mint a cikk rámutat, Bödőcs rendszeresen felhasználja és kiforgatja a magyar kormány félelem-, vagy éppen gyűlöletkeltő propagandáját. – Ez a közép-ázsiai posztszovjet, illiberális atmoszféra magában paródiáért kiált – mondta a hírügynökségnek a humorista.

Hozzáteszik, hogy Bödőcs humoreszkjeinek éppen Orbán Viktor 2014-es illiberális demokráciáról szóló bejelentése és azt követő politizálása nyújt alapot: a standupos szorgosan és hatékonyan figurázza ki a kormány Brüsszel-, menekült- és Soros-ellenes plakátjait, bajuszos figurája pedig a nemzeti maradás mellett kampányol. 

Egyik legnépszerűbb produkciója azonban mégis az a videó, ahol Mészáros Lőrinc, Orbán házi oligarchája nevében küld szerelmes József Attila-verset a miniszterelnöknek.

A riport kitér rá, hogy Bödőcs Tibornak és a Dumaszínháznak hatalmas a rajongótábora, illusztrálja is azzal, hogy egy dunakeszi haknin például ötszázan hallgatták a humoristát – aki így sem hagy fel a közösségi videók készítésével, mert azok sokkal több embert érnek el.

Az AFP megszólaltatja a Dumaszínház nevében Litkay Gergelyt, aki szerint a propaganda folyamatos paródiájára azért is szükség van, hogy az emberek mélyebben is elgondolkozzanak a választási kampány valóságtartalmáról. Egyúttal megemlíti a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tevékenységét is: az MKKP városi grafikákkal, stencilekkel próbál egy kis vidámságot lopni az utcára.
– A politikai légkör annyira gyűlölettel mérgezett, hogy csak humorral tudunk épek maradni. A követőink közül többen azt mondták, hogy mi vagyunk az egyetlen ok, ami miatt még nem hagyták el Magyarországot – mondta a hírügynökségnek Kovács Gergely, a viccpárt vezetője.

Az AFP végül arról is megemlékezik, milyen talajban gyökerezik az új magyar politikai humor: felidézik a migránsoktól rettegő vidéki magyarokat, akik lincselésig is elmennének, nehogy nyaralhasson menekült család a szomszédjukban – vagy éppen Srí Lanka-i önkéntesekre hívnak rendőrt félelmükben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.