A nagykoalíció ára: már a szélsőjobb is megelőzi a német szocdemeket

A hónapok óta tartó, nehezen követhető irányváltások kikezdték a párt népszerűségét, meg is bukott az elnök.

MN
2018. 02. 19. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik helyre szorult vissza a népszerűségi rangsorban a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD), és a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfP) jött fel a második helyre – derül ki az INSA közvélemény-kutató legfrissebb, a Bild című bulvárlapban hétfőn publikált felmérésében.

A kutatás azt mutatja, hogy Angela Merkel kancellár pártszövetsége, a jobboldali CDU/CSU nagyjából őrzi a tavaly szeptember 24-i választáson elért eredményét: egy most vasárnapi választáson a választók 32 százalékára számíthatna, míg szeptemberben 32,9 százalék voksolt rájuk. 

Az SPD-re szeptemberben 20,5 százalék szavazott, ami amúgy is a párt történetének legrosszabb eredménye volt, de mára ezt sikerült 15,5 százalékra letornászni. Ez azt mutatja, hogy nem véletlenül bukott meg Martin Schulz pártelnök, aki a választás előtt előbb azt ígérte, ellenzékbe vonul az SPD, majd mégis hagyta magát rábeszélni az újabb nagykoalícióra. 

A tavalyi választáson 12,6 százalékkal a Bundestagba jutott bevándorlásellenes AfD most 16 százalékon áll, amivel – igaz egy hajszállal, és bőven a statisztikai hibahatáron belül – a második legnépszerűbb párttá vált Németországban. Annak ellenére is, hogy a párt átesett egy szakadáson is a választások után. 

A pártok színei alapján Jamaica koalíciónak nevezett felállásról szóló tárgyalásokból a liberális FDP szállt ki, amelyet ezért a jelek szerint büntetnek a választóik: a szeptemberi 10,7 százalékról mostanra 9 százalékra csökkent a népszerűségük. A koalíciót alapvetően támogató Zöldek viszont javítottak: 8,9 százalékról 13 százalékra növelték a népszerűségüket. A szélsőbaloldali Die Linke (A Baloldal) 9,2 százalékról 11 százalékra erősödött. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.