„A pécsi városvezetés becsapott minket, velünk akarják elvitetni a balhét”

Fideszes politikusok miatt fizethetnek a Zsolnay volt dolgozói. A csalódott emberek bosszútól tartva név nélkül beszéltek.

Babos Attila
2018. 02. 14. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy érzem, a pécsi városvezetés, élén Páva Zsolt polgármesterrel és Csizi Péter országgyűlési képviselővel, becsapott minket, és az ígéretek ellenére most velünk akarják elvitetni a balhét.

Ezt a pécsi porcelángyárban korábban hosszú évekig dolgozó – neve elhallgatását kérő – munkavállaló mondta a Magyar Nemzetnek. A csalódott asszony az után nyilatkozott, hogy kedden a bíróság megállapította: 2016 júniusában 115 dolgozó jogellenesen távozott rendkívüli felmondással a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től. A Zalaegerszegi Törvényszék ítélete szerint az egykori alkalmazottaknak ezért együttesen több mint 20 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetniük.

A lapunknak nyilatkozó asszonynak – többekkel együtt – átlagosan 200 ezer forintot kell kifizetnie a Zsolnay-gyárnak. Ám azt még nem tudja, hogyan pótolja azt a kieső bért, amit az új munkahelyén járó fizetéséből fognak levonni a következő hónapokban. Ugyanakkor – mint elmondta – a kormánypárti politikusoknak és a város jogászainak nevét nem foglalja imába, mivel annak idején azért mondott fel a Zsolnaynál, mert biztosnak látszott a jövője az önkormányzat által alapított (azóta többször tulajdonost váltott) Ledina Kerámiánál.

Egyébként volt olyan dolgozó is, akit jogerősen további 340 ezer forint kártérítésre is köteleztek, mert kötelezettségszegése miatt nem tudták újraindítani a kerámiagyárban az égetőkemencét.

Hasonlóan nyilatkozott egy másik csalódott Zsolnay-alkalmazott is, akinek nevét szintén nem közölhetjük. Ő hangsúlyozta: azért mondtak fel többen, mert nem tűnt jónak a pécsi gyár helyzete, ám – mint mondta – nem lépett volna ki, ha tudja, mit hoz a jövő. Mindkét egykori Zsolnay-dolgozó ugyanakkor rámutatott: azért is voltak ilyen biztosak a dolgukban és mondtak fel sok-sok ledolgozott év után, mert bíztak a pécsi önkormányzatban és annak felkért ügyvédjében, Szabó Ivánban.

 

Kulcsfontosságú körülmény, hogy Páva Zsolt polgármester még levelet is írt, amelyben megdicsérte a dolgozók tettét.

És figyelemre méltó az is, hogy Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő nem sokkal a „Zsolnay-puccs” után Budapestre buszoztatta a volt dolgozókat, és elbüszkélkedett velük, illetve felmondásukkal a parlamentben. Nem mellékesen a képviselő mostanában érdemben nem szólalt meg a Zsolnay volt dolgozói ügyében.

A jelek arra mutatnak egyébként, hogy előre kitervelten, városházi támogatással megszervezett puccs történhetett. Ráadásul ez után Páva Zsolt és Szabó Iván ügyvéd egy sajtótájékoztatón még azt is mondta, hogy

ha az új cégnél, a Ledinával bármi zűr volna, a pécsi önkormányzat kezeskedik a munkavállalók végkielégítésének kifizetéséről.

Jelenleg Zentai István vezeti az egykoron a pécsi önkormányzat által alapított „ellen-Zsolnay-céget”, a Ledina Kerámiát. Ő azt mondta lapunknak, nem készülnek további jogi lépésre, tiszteletben tartják az ítéletet, és keresik annak lehetőségét, hogyan tudnak segíteni a dolgozóiknak, hiszen ők a legfontosabbak. Amúgy a céget illetően eltökéltek, teljesen újrakezdenek mindent, szeretnének egy új pécsi porcelánmárkát felépíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.