A rendkívüli hóhelyzet miatt rengeteg baleset történt az országban

A rendőrség kedd 14 óráig 94 balesetről számolt be.

MN
2018. 02. 27. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Győr-Moson-Sopron, Tolna, Somogy, Zala és Vas megyében, csaknem 20 útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt kedden, ám elzárt település nincs – írja az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjének keddi sajtótájékoztatója alapján.

Lakatos Tibor közölte: a rendkívüli téli időjárás miatt országos irányító törzset hozott létre az ORFK a rendőri tevékenység koordinálására. A törzs folyamatos kapcsolatot tart a többi között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Országszerte több mint négyezer rendőr teljesít szolgálatot a közterületeken, akik egyebek mellett felkészültek a további forgalomterelések biztosítására.

Az utak egy részén félpályás útlezárás, több szakaszon teljes útzár lépett érvénybe, illetve van, ahol korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát. A legfontosabb korlátozással érintett útszakasz a Győrt a Bakonyon keresztül Veszprémmel összekötő 82-es főút.

A rendőrség arra kér mindenkit, hogy csak téli gumival, teli tankkal, pléddel és élelemmel felszerelkezve közlekedjen, illetve elindulása előtt tájékozódjon az útviszonyokról a rendőrség, illetve a közútkezelő honlapján.

Noha Zala megyében két útszakaszt lezártak, több helyen pedig korlátozásokat vezettek be, nincs elzárt település a megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Le kellett zárni a Gelse és Pölöskefő közötti, az Újudvar és Magyarszerdahely közötti összekötő utat, valamint a kehidai 7356-os utat. A 75-ös úton Bak és Rédics között, a 33-as és 68-as kilométer közötti szakaszon nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú kamionok. A csúszós, helyenként jégbordás utak, valamint a hóátfúvások miatt a 76-os úton Zalaegerszeg és Vas megye határa közötti szakaszon 10 órától ugyancsak elrendelték a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását.

Délután 2-kor a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek újra közlekedhetnek Nagykanizsa és Iharosberény között. A csúszós, helyenként jégbordás utak és a hóátfúvások miatt korábban elrendelt 7,5 tonna legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását a 61-es számú főút, Nagykanizsa és Iharosberény közötti szakaszán visszavonták – írja a Police.hu.

Az Útinform 18 órakor kiadott összesítése szerint:

Az M70-es autóút – határ felé vezető oldalán – a 3-as kilométernél egy személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze. Egy szűk sávon lehet közlekedni, nincs torlódás.

A 8-as főúton Csór elkerülő szakaszán, hat gépkocsi és két teherautó ütközött össze. A Székesfehérvár felé vezető két sáv egyikét megnyitották a 17-es kilométerszelvénynél, de még óriási a torlódás.

Az M1-es autópályán, Zsámbék és Tatabánya között a külső sávban kialakult burkolathibák miatt mindkét irányban több szakaszon is 80-as sebességkorlátozás van érvényben.

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határon zavartalan a forgalom.

Korábban azt írtuk, hogy nemcsak Barcsnál, hanem Letenyénél és Berzencénél sem léphetnek be a kamionok Horvátországba, ezért a kamionokat a pihenőhelyekre terelik. A rendőrség 1 óra után feloldotta a korlátozást Letenyénél, így a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan a horvát–magyar határon. Barcsnál is feloldották a korlátozást 14 óra 15 perckor, a tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan. Ugyancsak megindult a tehergépjárművek forgalma a 61-es főúton Böhönyénél, Nagykanizsa irányába kedd délután – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján. Majd fél 6-tól Berzencénél is feloldották a korlátozást.

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén havazás várható. A Szombathely–Debrecen vonaltól délre 5-10, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat. Elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható 40–60 km/h-s széllökés.

Vas megyében több helyen nehezíti hóátfúvás a közlekedést, a rendőrség szerint tizenhárom útszakasz járhatatlan, illetve számos további szakaszt említenek, ahol hasonló körülményekkel kell számolni. Egy órán áramszünet volt 18 órától Bük, Tormásliget, Csepreg településeken. Az érintett településeken a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állandó rendőri jelenlétet biztosított.

Emellett országszerte Budapesten, Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében – szintén a hófúvás veszélye miatt – elsőfokú figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben.

A fővárosban és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében a havazás veszélye miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.