A Sándor-palotát ért kár felmérését kérte a bíróság Gulyás Mártonék festékügyében

További vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszék. A per csak április 20-án folytatódik.

MN
2018. 02. 22. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További vizsgálatot rendelt el a Sándor-palota összefestékezésének ügyében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön – írja az Index.

Gulyás Márton és Varga Gergelyt tavaly első fokon garázdaságért ítélték el a spontán demonstráció alatt elkövetett vízfestékes akció miatt. Ugyanakkor a bíró szerint vannak vizsgálandó elemek az elsőfokú ítéletben: rongálásban találta Gulyást és Vargát bűnösnek a bíróság, noha az indoklásban már nincs rongálási kár.

Ezt az elsőfokú bíróság azzal magyarázta, hogy műemlék esetén szabálysértési mértéket nem meghaladó értéknél is el lehet követni a bűncselekményt. A portál azt írja, a másodfokon eljáró bíró szerint ez csak részben igaz. Ezért a másodfokú bíróság megkeresi a sértett képviselőjét – a köztársasági elnök hivatalát –, hogy a károkozás mértékét igazoló számlákat küldje meg a bíróságnak.

A per így csak április 20-án folytatódik.

A bíróság jogerős ítélete már biztosan az április 8-i parlamenti választás után születik meg. Gulyás Márton azt mondta: nem gondolja, hogy a parlamenti választás eredménye befolyásolná a bíróság ítéletét. A Közös Ország Mozgalom alapítója szerint a bíróságban még megvan az az autonóm mechanizmus, amelyet az ügyészség már nem tud felmutatni – derül ki az Index cikkéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.