A Story TV-t is megszerezheti Mészáros Lőrinc

Borsány-Gyenes András, a Hungarian Project Management Kft. vezetője nem erősítette meg az ügyletet.

MN
2018. 02. 15. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu értesülései szerint január 31-én lejárt az első fizetési határideje annak a december 8-án megkötött adásvételi szerződésnek, amelynek alapján a Story4, a Story5 és a Galaxy tévécsatornákat működtető, hamarosan újabb tévécsatorna elindítását is tervező Digital Media and Communications Zrt. (DMC) új tulajdonoshoz kerül.

Technikai okokkal magyarázza Borsány-Gyenes András, a Hungarian Project Management Kft. vezetője, hogy nem fizette ki az első 400 millió forintos vételárrészletet a kitűzött határidőig a három tévécsatorna felvásárlójaként. A 24.hu Csík Zoltánnal is beszélt, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo TV igazgatósági tagjával, aki az Echo és a Story TV lehetséges együttműködéséről nem tudott részleteket mondani szerződő felek üzleti titkára hivatkozva.

A fizetésre február 28-ig nyert haladékot a vevő, ugyanakkor, ha addig sem teljesítik, a tranzakció veszélybe kerülhet. Az adásvétel végül nem az eredeti céggel a brit Glenshore-ral teljesülhet, hanem a Hungarian Project Management Kft. családi vállalkozással, melynek 2016-ban csupán 126 ezer forint bevétele és 8,8 millió forint vesztesége volt. A Story-tévécsatornákat korábban a TV2-től szerették volna felvásárolni. Eleinte úgy tűnt, a Glenshore-hoz kerülnek a tévécsatornák a DMC volt tulajdonosától, a Project029 Kft.-től.

Az adásvételi szerződés több mint két hónappal ezelőtti aláírása után „a tévé felvásárlását vevőként aláíró HPM-ben a Glenshore a cégnyilvántartás alapján nem szerzett tulajdonrészt, csupán egy ADEX nevű kft. szállt be a HPM-be a napokban. Az ADEX bevétele 2016-ban 5,1 millió forint, adózott eredménye 158 ezer forint volt. Ez a cég ugyancsak a Borsány-Gyenes család néhány tagjának nevén van” – írja a lap, mely megkereste a brit Glenshore vezetőjét, aki elmondta, nem lesznek tulajdonosok, és nem is fektetnek be a HPM-be. Borsány-Gyenes András megerősítette, hogy egyedüli vevőként cége, a HPM írta alá a szerződést.

Borsány-Gyenes szerint senki sem állította, hogy a Glenshore közvetlenül tulajdont szerezne a HPM-ben, így nem érti a felvetést. A vételárról azt mondta: „kifizetése és a vételár maga üzleti titok körébe tartozó kérdés”. Szerinte tehát olyan ügyletről van szó, ahol ő menedzsmenttagként veszi meg a tévét, noha azt sejtette, hogy felbukkanhatnak más tulajdonosok is csakúgy, mint amikor a tévé a Sanoma médiacég leányvállalata volt, ám e feltételezett befektetőkről nem árult el részleteket. A 24.hu több informátora viszont arról számolt be, hogy a szálak Felcsútra vezethetnek, Borsány-Gyenes András pedig tárgyalásokat folytatott a nemrég az Echo TV legfelsőbb köreivel, és az merülhetett fel köztük, hogy Mészáros Lőrinc-tévécsatornával működnének együtt. Borsány-Gyenes ezt nem erősítette meg: „A nemzetközi piacon szokványos, hogy televíziós társaságok közös helyen működnek, mert ez növeli a hatékonyságot. Mi több, vannak kifejezetten olyan cégek, amelyek televíziós csatornák számára nyújtanak ilyen típusú szolgáltatást. Magyarországon is van példa arra, hogy televíziós csatornák ugyanazon a helyen működnek, tudomásom szerint így van ez a Tematic Group és az Origo esetében is, de bizonyára vannak más példák is. Ettől függetlenül a DMC-re vonatkozó információ nem helytálló. A társaság folyamatosan vizsgálja, hogyan tud a leghatékonyabban működni.”

Borsány-Gyenes korábban azt is mondta, hogy nem volt január 31-i fizetési határidő, valamint minden rendben halad a tulajdonosváltás körül. A lap megkeresésére azonban már másképp nyilatkozott, a határidők módosításáról beszélt az ügylet összetettségére és bonyolultságára hivatkozva. Ugyanakkor az együttműködést zökkenőmentesnek ítélte. A szerződő felek ügyvédje, dr. Szőke Mihály nyilatkozata szerint „a szerződések lezárulta azok természetéből eredően nem egy cselekmény, hanem egy folyamat, amely a felek közös akarata szerint zajlik és néhány héten belül be is fejeződik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.