A vállaltnál sokkal több menekültet fogadott be a kormány

A miniszterelnök által aláírt kormányrendeletek évente 10 és 20 fős keretszámot állapítottak meg.

MN
2018. 02. 19. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által vállalt létszám többszörösét fogadta be menekültekből az ország 2012 és 2015 között: a miniszterelnök által aláírt kormányrendeletek évente 10 és 20 fős keretszámot állapítottak meg erre az időszakra, a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásából azonban kiderül, hogy ebben az időszakban jelentősen többen kaptak menekültstátuszt, mint a meghatározott maximum – írja a Hír TV.

A bevándorlási hivatal adatai alapján a menekültek befogadása idén januárban is folytatódott, oltalmazottként 86, menekültként pedig 10 ember kérelmét fogadták be a magyar hatóságok.

Egyébként mind az oltalmazott-, mind a menekültstátus a magyar állampolgárokkal egyenlő jogokat biztosít, a menekültstátust nehezebb megszerezni. Oltalmazottstátust az kaphat, aki menekültstátusra nem jogosult, de ha visszatérne hazájába, veszélyben lenne az élete. Az oltalmazotti státust háromévente felülvizsgálják. A befogadotti státus csak tartózkodási engedélyt jelent.

Az utóbbi időben nagy visszhangot kapott, hogy Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Times of Malta című lapnak arról beszélt: tavaly 1300-an kaptak menekültstátust Magyarországon, de a kormány ezt az érintettek biztonsága érdekében nem tette közzé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.