Áder: Nem helyes, hogy olyanok is szavazzanak, akik nem élnek Magyarországon

A jelenlegi köztársasági elnök többek között azzal érvelt 1993-ban, hogy nem adófizető polgárai az országnak.

MN
2018. 02. 11. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz történetének pikáns részletére emlékeztet a 444.hu. A hírportál Áder János köztársasági elnök 1993-as parlamenti felszólalását vette elő, amiben az akkor ellenzéki képviselő Áder arról beszélt, miért nem támogatja pártja a külhoni magyarok szavazati jogát.

A parlament honlapján elérhető beszédből kiderül, a Fidesz több vitában is a külföldön élő magyarság szavazati joga ellen érvelt, amit aztán 2011-ben a Fidesz kétharmados hatalma birtokában mégis kiterjesztett. – Nem támogatjuk azért, mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani – sorolta az érveket akkor Áder, hozzátéve: sok külhoni magyarnak ráadásul semmilyen kötődése nincs is már az országhoz. Az azóta köztársasági elnökké lett politikus beszélt arról is, hogy a választójog kiterjesztése jelentős, mintegy egymilliárd forintos többletköltséget jelentene, de aggályként említette azt is, hogy egy ilyen lépéssel a választások tisztasága sokkal nehezebben ellenőrizhetővé válna.

 

– Úgy ítéljük meg, hogy aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra, és ebben az esetben természetesen semmi kifogásunk nem lehet, hogy akár aktívan, akár passzívan választójogát gyakorolja – tette hozzá Áder. 

Ismert, jelenleg Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció kampányol azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik nem itt élnek életvitelszerűen (vagy nem itt éltek az elmúlt években).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.