Az ellenzékiek véleménye: Orbán saját valóságát értékelte, nem az országot

Az ország elvesztette önállóságát, mert a kormányfő évek óta a Putyin-tervet hajtja végre pontról pontra.

MN
2018. 02. 18. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor vasárnap délutáni beszéde után az ellenzék vezető szószólói is elmondták véleményüket a miniszterelnök évértékelőjéről, amit az alábbi cikkben mi is követtünk:

Az LMP miniszterelnök-jelöltje, Széll Bernadett elmondta, Orbán Viktor évértékelője egy másik Magyarországról szólt. Egy olyan Magyarországról, ahol a kampány legfontosabb kérdése, hogy megmarad-e egy olyan kerítés, amit senki nem akar lebontani. A kormányfő szerint Magyarország visszaszerezte az önállóságát: ezzel szemben a valóság az, hogy a miniszterelnök évek óta pontról pontra végrehajtja a Putyin-tervet.

Bár a miniszterelnök azt állította, aki ma többet dolgozik, az többet is keres, ezzel szemben a valóság az, hogy a magyar emberek egyre többet dolgoznak, és egyre kevesebbet visz haza.

Ma Magyarországon a valóság harcol a propagandával – ecsetelte Széll. – Orbán Viktor nem megoldani, hanem eltagadni akarja a problémákat. „Orbán Viktor nem kormányozni akar, csak hatalmon maradni” – mondta.

Orbán ajánlatával szemben Széll Bernadett a valóság oldalán szállt harcba miniszterelnök-jelöltként, mert tudja, a valóság mindig legyőzi a propagandát és a hazugságot. És ő arra kér mindenkit, a következő hetekben döntse el, a plakátoknak hisz vagy a saját szemének.

Megfogalmazta azt is, hogy átlát a plakátokon, és az egész „plakátvalóságon”. Látja a problémákat és a kihívásokat, de a megoldásokat is: Magyarországon minden adott ahhoz, hogy a következő évtizedeknek sikertörténete legyen, de új vezetőkre, új politikára és új irányra van szükség hozzá.

A párt közleményben fejtette ki véleményét: Orbán Viktor a saját nyolc évét értékelte, nem az országét. A miniszterelnök szerint az elmúlt nyolc év sikeres volt. Valószínűnek tartják, hogy a saját nyolc évére gondolhatott, hiszen strómanjai soha nem látott vagyonokkal lettek gazdagabbak. Magyarország pedig 20 ezer gazdag és 2300 szegény migránssal. Előbbieket pénzért, utóbbiakat titokban engedte be a miniszterelnök, ami valóban veszélyes – fogalmazták meg.

Mint ahogy azt is, veszélyesnek tartják, hogy a magyar kormányfő maffiózókat megszégyenítő módon fosztja ki az országot – erre az Elios-botrány világít rá –, emiatt ma már minden harmadik magyar kénytelen súlyos nélkülözésben élni: lepusztított kórházak, agyonadóztatott vállalkozások, elszegényedő nyugdíjasok, cserben hagyott devizahitelesek között. Az Orbán-kormány valódi eredményének a félelemkeltést, a korrupciót, az eltitkolt migránsokat, az út szélén hagyott magyarokat, illetve az elvándorolt fiatalokat tartják.

A közleményben azt is írták, hogy április 8-án egy ország fog a miniszterelnök szavairól és az elmúlt nyolc évről véleményt mondani. Az lesz az igaz évértékelés. „Ma még a nép hallgatja az Ön hazugságát, hamarosan Ön fogja a nép igazságát, amely a Jobbikot kormányra, Önt pedig az eszét vesztett diktátorok méltó helyére, börtönbe fogja juttatni, mert egy országot tönkretenni következmények nélkül nem lehet!”

A Magyar Liberális Párt megállítaná a kormányfőt. Erre lehetőséget látnak április 8-án, hogy a gyűlölködés kormányát és vezetőjét, Orbán Viktort a leváltsák. A Fidesz elnökének állításával szemben ők úgy vélik, Magyarország a megerősödés helyett az unió sereghajtójává vált az elmúlt nyolc évben. A keleti nyitás kudarcba fulladt, régiós versenytársaink a gazdasági növekedés tekintetében is messze jobban teljesítenek nálunk. Egyetlen mutatóban vesszük fel a világgal a versenyt – fogalmaznak –: a Fidesz gátlástalan politikájának következményeként brutális mértékű lett a korrupció.

Szerintük Orbán Viktor hazudott a magyaroknak, mégpedig azért, hogy félelmet és gyűlöletet keltsen a társadalomban, hogy aztán a magyarok megmentőjeként tetszeleghessen. Továbbá hazudott a menekültekről, Soros Györgyről, Brüsszelről, Európáról és az ENSZ-ről is.

Kihangsúlyozták azt is, hogy átverte a magyarokat Orbán, amikor azt állította, „nem fogadunk be bevándorlókat”, hiszen a fideszes offshore cégeken keresztül eltüntetett milliárdokért cserébe több mint 22 ezer gazdasági migráns kapott letelepedési kötvényt az államtól, a szükséges ellenőrzés nélkül. Később az is kiderült – sorolták érveiket –, hogy az Orbán-kormány még a „brüsszeli kvótát” is teljesítette, miután egy év alatt több mint 1300 menekültet fogadott be. Hazánkra azonban nem a bevándorlás jelenti az igazi veszélyt – vélik –, hanem a kivándorlás. Alátámasztásul az 1956-os forradalom utáni időszakot említették, hiszen akkor hagyták el ilyen sokan Magyarországot.

Magyarországra nem a „Soros-terv” jelenti az igazi veszélyt, hanem Orbán Viktor és a Fidesz politikája – jelentették ki, továbbá az iskolák központosítása, a tanárok és a diákok szabadságának folyamatos korlátozása. Valamint az is, hogy az egészségügyet kivéreztetik, ugyanis állandósult a forrás- és az orvoshiány, végtelenek a várólisták, és mind sűrűbben fordulnak elő kórházi fertőzések. Magyarországra a szabadságjogok folyamatos korlátozása, a civilek vegzálása és az uniós támogatások bűnszervezet szerű elrablása jelenti az igazi veszélyt – hívták erre is a figyelmet: Magyarországra Putyin barátsága, a méregdrága orosz hitelből felépülő, második paksi atomerőmű jelenti az igai veszélyt.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint szégyen, hogy 8 év ilyen nemzetközi gazdasági helyzet után a magyar miniszterelnök képtelen volt valódi, fenntartható eredményekről beszámolni az ország polgárainak. Nyolc értelmetlen, háborús év áll mögöttünk, hazánk nyugatról keletre sodródik, a lecsúszás folyamatos, hazánk egyre élhetetlenebb, és sodródunk Vlagyimir Putyin ölelő karjaiba – jelezte.

Kifejtette, a magyar miniszterelnök országértékelője ismét nem a valóságról szólt, hanem egy társadalmi kisebbséget képviselő, erkölcstelen tolvaj zsákutcás lázálmairól. Igenis, kormányváltó hangulat van az országban, lehetségesnek tartja az illiberális rezsim megdöntését 2018 tavaszán, és csupán a választási rendszer csalásai lehetnek támasztékai az elnyomó hatalomnak.

A beszédben képtelen volt a miniszterelnök olyan tényleges eredményekre utalni, amelyek javítottak a közszolgáltatások állapotán – jelentette ki Szigetvári. Megállapította, hogy Orbán nem tudott beszélni az egészségügy válságának megoldásáról, nem tudott beszélni a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának növeléséről, nem tudott beszélni az oktatási rendszer modernizálásáról, nem tudott beszélni a szegénység csökkentéséről – hiszen mindezek nem történtek meg.

A Fidesz immár semmi jövőbemutatót és innovatívat nem ad hazánk számára, csak felélik a közvagyont, eladósítják az országot és ellopott vállalataikat. Nem gondolja azt, hogy jólétet, nyugatias fejlődést és polgárosodást teremtenek, hiszen az elmúlt 8 év során nőtt a középosztálybeliek kiszolgáltatottsága, tovább romlott az egészségügy állapota és szétverték az oktatási rendszert – tért vissza a központi problékmákra.

Úgy látja, az elmúlt 8 évben Orbán Viktor strómanjai révén nemcsak hazánk leggazdagabb embere lett, hanem közös szabadságunkat is ellopta. Továbbá a Nyugatellenes lázító butaságai tovább sodorják hazánkat keletre. Ami történelmi zsákutcát jelent hazánk számára. Ugyanis együttműködésre és partnerségre volna szüksége Magyarországnak a nyugati és különösen az európai partnerekkel.

Illusztrálva a helyzetet elmondta, hogy regionális versenytársaink lehagynak bennünket, tíz év múlva pedig fenntarthatatlan gazdasági helyzetben találjuk majd hazánkat. Nem lesz munkaerő, a polgárok jelentős részének rossz lesz az egészségi állapota, és szorongásokkal, félelmekkel teli ország fogja gyűlölni szomszédait és önmagát. Ezt a képet vetíti elő az Orbán-modell.

Hazugságbeszédként jellemezte a kormányfő évértékelőjét az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap Budapesten. Karácsony Gergely sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Soha még ilyen nyolc évet Magyarországnak!”.

A Párbeszéd társelnöke szerint a Fidesznek nem Magyarország, hanem a magyar emberek pénze az első. Ha valóban Magyarország sorsa lenne fontos a kormánynak, akkor Orbán Viktor számba vette volna, hogy az elmúlt nyolc évben hova jutott az ország gazdasága, oktatása és egészségügye – közölte, rámutatva, hogy siralmas adatok jellemzik ezeket a területeket.

Karácsony Gergely ismét felszólította Orbán Viktort, hogy ne bújjon el a vita elől. Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint az évértékelő közepes méretű szocialista nagyvállalat igazgatójának termelési beszéde volt, néhány hamis, álságos illúzióval megspékelve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.