Az ember, aki mindenhez ért: cégügyeket is visz Habony ügyvédje

Közbeszerzés, politikai sajtóügyek, cégbejegyzés – sok helyen feltűnik Kovács Loránd.

MN
2018. 02. 20. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cégiratok szerint Kovács Loránd ügyvéd az elmúlt években több Habony Árpádhoz köthető vállalat ügyében is eljárt a cégbíróságnál – írja a Népszava

A lap emlékeztet: Kovács korábban azért került a hírekbe, mert az elmúlt években több fővároshoz köthető cég közbeszerzési eljárásánál is felbukkant a neve. Ez pedig azért is figyelemre méltó, mert tavalyelőtt Tarlós István főpolgármester letiltott egy másik, Habony-közelinek tartott ügyvédi irodát a budapesti központi közbeszerzéses cégről.

Kovács szerepét azzal mentegette az ügyvédet a fővárosi dolgokba becsatornázó egykori mentora, a Tarlós István főpolgármestert régről ismerő Szentmiklósi Péter, hogy a férfi politikafüggetlen, közbeszerzéses ügyekben kiváló szakember. Ezzel viszont kevéssé vágott egybe az, hogy Kovács – a Népszava szerint – több politikai sajtót érintő kérdésben is Habony Árpád oldalán tűnt fel.

Amikor a múlt év végén kiderült, Habony érdekelt az Asia Frontier Ltd. nevű vállalatban, a tanácsadó-cégvezető megbízásából Kovács írta alá azt a Népszavához is eljuttatott közleményt, amelyben a hongkongi bejegyzésű vállalat tagadta, hogy köze lenne a letelepedésikötvény-bizniszhez.

A lap olyan cégiratokat talált, amelyek bizonyítják, hogy Kovács belefolyt Habony köreinek céges dolgaiba is. A legkorábbi megbízás 2014 eleji: ekkor a Ridikül Magazin Kft. nevében eljáró Halkó Gabriella ügyvezető bízta meg Kovácsot a cégbírósági képviselettel. Halkó Jáksó László volt élettársa, és ő vezeti a Jáksó tulajdonolta Marslakók Kft. utódcégét, a Mátrix Produkció Kft.-t. 2011-ben ez a cég gyártotta a köztévének 841 millió forintjába kerülő, viszont megbukott Marslakók sorozatot.

A 2014-es időpontnak azért van jelentősége, mert Kovács egy nemzetbiztonsági szempontból kényesnek tűnő belügyi közbeszerzésnél is felbukkant 2015-ben. Az érintett közbeszerzésben bűnözők, terroristák megfigyelésével kapcsolatos adatok tárolásához akartak különleges technológiai kémkedési technikák ellen is védett számítástechnikai eszközöket beszerezni. Ezt a közbeszerzési kiírást végül a határidő lejárta előtt egy nappal visszavonta a belügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.