Az MSZP a kormányhivatalhoz és az ÁSZ-hoz fordul a fideszes plakátok miatt

A szocialisták szerint törvényt sértett a Fidesz.

MTI
2018. 02. 13. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP a Fővárosi Kormányhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez fordul, mert álláspontja szerint a Fidesz törvénysértő módon jutott olcsóbban plakáthelyekhez – közölte Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: a Fidesz legutóbbi, ellenzéket lejárató kampányáról bebizonyosodott, hogy törvénysértő, kiderült, hogy ezer plakáthelyet kapott olcsóbban, mint a 2018-as listaár.

Közölte: ezért közérdekű bejelentéssel fordulnak a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjéhez, akitől azt várják, hogy a Fidesz által a parlamentben megszavazott településképi törvény alapján lépjen fel, érvényesítse a jogszabályban foglalt szankciókat, és plakátonként 150 ezer forintos bírságot szabjon ki, illetve két napon belül távolíttassa el az összes hirdetést.

Harangozó Tamás hozzátette: az Állami Számvevőszék elnökétől azt várják, hogy ugyanolyan alapossággal és végeredménnyel járjon el a Fidesszel szemben, mint az ellenzéki pártok esetében, és büntetésként a kapott kedvezmény mértékének kétszeresét szabja ki a kormánypártra. Emlékeztetett arra, hogy korábban a Jobbiknál óriási mértékű büntetést szabott ki az ÁSZ a plakátok tekintetében, de irodabérlése miatt az MSZP-t is megbírságolta.

A szocialista politikus szerint a Fidesz hirdetési cégekkel kötött szerződései alapján 30 milliós kedvezményt ért el, a JCDecaux óriásplakátcég árlistáját a Fidesz által kapott árakkal összehasonlítva kiderül, hogy a nagyobbik kormánypárt mind a hat árkategóriában 33 százalékkal alacsonyabb árat kapott.

Emellett – folytatta – az Odex hirdetési cég öt olyan vállalkozásnak is kiközvetítette a Fidesz plakátjait, amely a törvényi előírás ellenére nem tette közzé 2018-as árlistát. Megjegyezte: a törvény szövege szerint a közvetítőcégeknek és a plakátcégeknek is fel kell tüntetniük listaáraikat a kormányhivatal honlapján, azonban az Odexnek sem szerepel semmilyen árlistája az oldalon.

Arra a felvetésre, hogy a kültéri reklámhordozókra specializálódó Odex Outdoor Expert Kft., valamint a JCDecaux óriásplakátcég hétfői közleményében azt írta, a törvényi előírásokat betartotta az ügyben, illetve hogy politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, az előző évi listaárakat kell alkalmazni, Harangozó Tamás azt felelte: a törvény szerint a listaár kiszámolásához az előző évi legmagasabb piaci árat kell alapul venni, azonban a Fidesz ahhoz képest 33 százalékos kedvezményt kapott. Ezt innentől kezdve nem lehet kimagyarázni – jegyezte meg.

Harangozó arról is beszélt, hogy az Odex minden ellenzéki pártnak adott egy ajánlatnak nehezen nevezhető „ultimátumot”, amely arról szólt, hogy ha 48 órán belül nem válaszolnak, akkor nem kapnak plakáthelyet. Közölte: az MSZP hétfőn úgy döntött, nem él a lehetőséggel, ugyanakkor a párt részéről az ügynek jogi úton is lesz folytatása.

Az MSZP képviselőjét arról is kérdezték, hogy a szocialistákkal szövetséges Párbeszéd korábban megnyitotta volna a laktanyákat a bevándorlók előtt, és felszólította a kormányt, hogy ne építse meg a határzárat. Harangozó Tamás azt mondta: az MSZP–Párbeszéd-szövetség szerint a határzárnak maradnia kell, amíg az emberek biztonsága és biztonságérzete megköveteli. Harangozó nem akart reagálni Juhász Péternek, az Együtt elnökének magánéletével kapcsolatos kérdésre.

Az Elios-ügyről kiemelte: az MSZP-s országgyűlési képviselők és jelöltek megpróbálják kikérni az üggyel kapcsolatos iratokat mind a 17 érintett önkormányzatban, és sajtótájékoztatókat is tartanak.

Szintén kérdésre válaszolva kijelentette: nem egyeztetnek arról, hogy Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke kerüljön az MSZP–Párbeszéd közös listájára Bősz Anett helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.