Biztonsági őr vette el a momentumosok ajánlásgyűjtő íveit a Tescónál

A párt kifogást emel a Nemzeti Választási Bizottságnál, és feljelentést is tesznek.

MN
2018. 02. 20. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a kalocsai Tesco biztonsági őre elvette a Momentum ajánlásgyűjtő íveit, és bevitte őket az áruházba – írta közleményben a Momentum. Közölték, hogy az aktivisták helyben nem tudták megakadályozni a jogszerűtlenséget, ezért a Momentum kifogást emel a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A közleményben kiemelték: az ajánlóívek elvétele korlátozza a választás tisztességességét, és akadályozza a pártot az ajánlásgyűjtésben, egy biztonsági őrnek pedig a vagyonvédelem a munkája, nem az önbíráskodás.

Azt írják, hogy a biztonsági őr a szabályosan, az áruház parkolójában pultozó aktivistáktól elvette az ajánlóíveket, és elszaladt velük, az eltűnt íveket pedig csak kis idő elteltével szolgáltatták vissza. „Az áruház megsértette a tisztességes választás alapelvét és akadályozta a pártot az ajánlásgyűjtésben, ezért kifogást nyújtunk be a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az ívek elvétele bűncselekmény, ezért feljelentést is teszünk. Az ajánlásgyűjtő íveken szereplő személyes adatok védelme érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulunk” – szögezték le.

A Momentum szerint nem ez volt az első ilyen eset, korábban a Tesco akadályozta aktivistáikat a népszavazási aláírásgyűjtésekben.

A Tesco politikailag semleges

A Tesco áruházlánc politikailag semleges vállalatként működik, ezért semmilyen, politikusok vagy pártok által szervezett kampányban, eseményen és aláírásgyűjtésben nem vesz részt – írta a cég sajtóosztálya a Magyar Nemzet szerkesztőségének.

Közleményükben leszögezik: „Kommunikációs stratégiánk értelmében, áruházainkban és parkolóinkban semmilyen politikai pártnak vagy szervezetnek nem biztosítunk kitelepülési/szórólapozási/ aláírásgyűjtési lehetőséget.”

A Tescót képviselő kereskedelmi szövetség állásfoglalást kért a Nemzeti Választási Irodától (NVI), majd a Kúria is jogerősen kimondta, hogy a magántulajdonban lévő áruházi parkolókban, mint közforgalom számára nyitott magánterületen, politikai célú aláírásgyűjtés nem folytatható előzetes engedély, megállapodás vagy egyéb jogcím hiányában, a Tesco pedig ilyet nem ad – ismertették.

Kalocsán a cég biztonsági őre valóban elvette az ajánlásgyűjtő íveket az engedéllyel nem rendelkező aláírásgyűjtőktől, majd azokat a helyszínre érkező ügyeletes vezető kb. 3 perc múlva visszaadta az aktivistáknak és elnézést kért az érintettektől – írták.

Közölték, hogy a Tesco az eset körülményeit haladéktalanul kivizsgálja, az őreit továbbképzi, és megteszi a szükséges intézkedéseket, valamint a vizsgálatokban a hatóságokkal is együttműködik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.