Börtön és új per várhat Fürst Györgyékre

Az ügyész szerint másodfokon súlyosabb büntetés járna a terézvárosi paloták kiárusítóinak.

2018. 02. 07. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szándékosan szegték meg kötelezettségeiket Terézváros korábbi MSZP–SZDSZ-es önkormányzati képviselői, akik versenyeztetés nélkül, áron alul adták el az Andrássy úti műemléki palotákat 2002 és 2010 között – derült ki szerdán Bóta László ügyésznek a Fővárosi Ítélőtáblán elmondott perbeszédéből.

A vádhatóság a Füst György volt szocialista alpolgármesterre és 11 társára hűtlen kezelés miatt első fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést letöltendőre változtatná. A szerdán kezdődött másodfokú tárgyaláson az ügyész egyértelművé tette: az Andrássy út 3. és 47. szám alatti épületek 2004-es eladásánál a képviselők nem az eladó önkormányzat, hanem a vevők érdekeit vették figyelembe. – Tisztában voltak nemcsak a jogaikkal, hanem kötelezettségeikkel is. A helyi önkormányzat tulajdona köztulajdon, s bár a tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, számukra az idegen vagyon. Az ingatlanokat csak nyilvános pályázat útján lehetett volna értékesíteni. Ehhez képest mindkét ingatlan privatizációjánál több ajánlat volt, mégis a legalacsonyabbakat fogadták el. A két épület eladása együttesen több mint 351 millió forint kárt okozott Terézváros önkormányzatának – húzta alá Bóta László.

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban Fürst Györgyre mellékbüntetésként még kirótt hetvenmillió forint pénzbüntetést, továbbá az összes vádlottnak egyetemlegesen kell kifizetnie csaknem 131 millió forint kártérítést, valamint 2004-ig visszamenőleg annak kamatait.

A sértett felet, Terézváros önkormányzatát képviselő Csomós Tamás ügyvéd szerdán arra kérte a Fővárosi Ítélőtáblát, hogy mindkét Andrássy úti épület esetében ítéljék meg polgári jogi igényüket, összesen 333 millió forintban.

Fürst György egyébként meg sem jelent a tárgyaláson. Védője, Fülöp Tamás – megalapozatlanságra hivatkozva – felmentést kért, másodlagosan pedig az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta. Utóbbira egyébként szerinte akkor is sor kerülhet, ha a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletet hoz. Ezt azzal magyarázta, hogy a Fővárosi Főügyészség – mint azt már hetekkel ezelőtt megírtuk – hét másik terézvárosi palota hasonlóan pályázat nélküli, és a gyanú szerint áron aluli eladása ügyében is újra indította a nyomozást. Annak a büntetőeljárásnak egy gyanúsítottja van, maga Fürst György. – A Kúria egy másik ügyben (a Hunvald-perben – a szerk.) hozott korábbi döntése szerint azonos tényállás, azonos vádlotti kör esetén egyesíteni kell az ügyeket, és új eljárásban kell elbírálni – magyarázta Fülöp Tamás. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.