Bulinegyed: eredménytelenül zárult az erzsébetvárosi népszavazás

A szavazásra jogosultak kevesebb, mint ötöde járult az urnákhoz – írja az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője.

MN
2018. 02. 18. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan 43 500 erzsébetvárosi választópolgár dönthet a VII. kerületben vasárnapra kiírt voksoláson az úgynevezett bulinegyed sorsáról, az ott található vendéglátóhelyek éjféli zárórájáról.

Az erzsébetvárosi önkormányzat lapunknak megküldött legfrissebb adatai és a népszavazási törvény alapján a referendum akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele, tehát legalább 21 751 ember elmegy, és érvényesen szavaz. Ha 50 százaléknál, vagyis 10 875-nél több lesz az azonos válasz a kérdésre, akkor eredményt is hirdethetnek.

Délután három óráig a választásra jogosultaknak mindössze 10,5 százaléka adta le a voksát – írja a Hír TV.

„A bulinegyed nyitvatartásának korlátozása érdekében tartott népszavazás ma eredménytelenül zárult. A számok egyértelműek: a szavazásra jogosultak kevesebb, mint ötöde járult az urnákhoz. Még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson, ők is a távolmaradásukkal szavaztak. Az alacsony részvétel üzenete egyértelmű: a lakók döntő többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező egyesülettel. Ezzel szemben az Élő Erzsébetvárosért Egyesületnek a bulinegyed fennmaradását támogató, párbeszédes megoldást sürgető petícióját több mint 50 ezren írták alá. Ez több mint hatszorosa a népszavazáson leadott szavazok számának. Vagyis a tiltás helyett győzött a párbeszéd iránti igény” – írta szerkesztőségünknek küldött közleményében Molnár Bence, az Élő Erzsébetvárosért Egyesület szóvivője.

A helyi Fidesz-frakció korábban már bejelentette, hogy a szavazók számától függetlenül figyelembe fogják venni a kerületben élők akaratát, ha az egyértelmű.

A Hír Televízió Panaszkönyv című műsora által megkérdezett egyik asszonynak a lakása közvetlenül a Gozsdu udvar mellett van. Az utcán folyó éjszakai élet miatt nem tudja használni a szobáját.

– Ide, a rácsba kapaszkodnak, kocogtatják az üveget, úgyhogy ebben a szobában nem lehet aludni. A legszívesebben elmennék innen egy szoba-konyhába.
– Miért nem megy el?
– Mert az önkormányzaté, és hát ki cserélne velem egy ilyen vizes lakásra? – mondta Kiss Tiborné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.