Csak akkor jön pénz, ha fideszes nyer? – Régi-új kampányszöveggel zsarolnak

Hódmezővásárhelytől Salgótarjánig anyagi jellegű érvet is bedob a meggyőzésre a kormánypárt.

Vég Márton
2018. 02. 20. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz pénz, ha nem az Orbán-kormányhoz lojális jelölt nyer a választáson – ez a régi, de újra és újra felbukkanó, alig burkoltan zsaroló, fenyegető „kampányszöveg” legutóbb a Borsod megyei Putnok választópolgárait világosította fel a választás tétjéről. A Hír TV számolt be arról hétfőn, hogy Tamás Barnabás polgármester trágár stílusban azzal fenyegetőzött, hogy az országgyűlési választás után megnézheti magát az, aki nem a Fideszre szavazott, és megérti, hogy nem kap támogatást az a település, ahol nem fideszes a képviselő. – Semmit nem fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat – fogalmazott a polgármester.

Vagyis magyarra fordítva: szabad és lehet is másra szavazni, de akkor nem lesz új óvoda vagy stadion. Ez a faék egyszerűségű érvelés a február 25-ei, hódmezővásárhelyi polgármester-választás kampányában is előkerült a Fidesz repertoárjából. – Ha nem szavaznak Hegedűs Zoltánra, azzal ugyan saját magukkal jól kitolnak, de a barátság még megmarad – a többi között ezt jelentette ki Lázár János az egyik lakossági fórumán, amelyen maga a fideszes polgármesterjelölt is jelen volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hódmezővásárhelyhez tartozó, a város közelében lévő Kútvölgy apró falujában járt. Arra biztatta a politikus az embereket, hogy a „város fejlődése érdekében” ők is Hegedűsre szavazzanak a februári választáson.

A Modern városok program esetében az egyik kasszakulcs Kósa Lajos kezében van. A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szintén a hódmezővásárhelyi időközi választás kapcsán dobálózott a milliárdokkal. – Körülbelül 157 milliárd forint állami fejlesztési támogatásra számíthat a város 2022-ig, ebből az összegből pedig már 4 milliárd forintot folyósítottak is a településnek – árulta el lapunk kérdésére. Szavai azért érdekesek, mert a kampány során a Fidesz szórólapokon és sajtótájékoztatókon is arra figyelmezteti a lakosságot: ha nem a kormánypárt jelöltje, Hegedűs Zoltán lesz a város polgármestere, akkor nem biztos, hogy megérkeznek a településre a megígért pénzek. Emlékezetes, hasonló üzenettel kérte a vasárnapi – botrányt kavaró – mise végén Németh László esperes is, hogy a fideszes jelöltet támogassák a hívek. Kósa úgy véli, ha a független Márki-Zay Péter nyerne Hódmezővásárhelyen, akkor mindent kétszer-háromszor kell majd ellenőrizni, mert nem becsületes emberről van szó.

A jelek szerint Heves megyében sem érdemes rosszban lenni a kormánypárti országgyűlési képviselővel, Hatvanban éppen Szabó Zsolttal, illetve a hozzá lojális politikusokkal. Többször írtunk korábban arról, hogy Szabó Zsolt fejlesztési államtitkár állóháborút vív Hatvan városával, ezzel párhuzamosan Hatvan alig kap EU-s terület- és településfejlesztési operatív programos, úgynevezett topos pénzeket. Az államtitkár összeveszett a fideszesként megválasztott Horváth Richárd polgármesterrel, és emiatt látványosan kikerülik az önkormányzatot a támogatások. Csupán 55 millió forintnyi támogatás jutott Hatvannak a 9,7 milliárd forint értékben benyújtott pályázatokból, miközben a Szabóhoz lojális polgármesterek által vezetett települések milliárdokat nyertek. Még 2017 októberében a  Magyar Narancs írt arról, hogy a Tolna megyei Dombóvár baloldali polgármestere szerint bizonyítékuk van arra, hogy politikai okokból kaszálták el a város több olyan, EU-s forrásra hajtó pályázatát, amelyet minisztériumi szakértők támogatásra javasoltak, de a megyei önkormányzat fideszes vezetése ezt nem vette figyelembe. 

Kövér László házelnök pedig 2016 februárjában kampányolt Salgótarjánban az időközi választáson induló fideszes polgármester-jelölt mellett. – Ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson – fogalmazott a fideszes politikus. A város adóssága szempontból megérte szerinte volna olyan polgármestert választani, aki megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.