Elhunyt Balás-Piri László

Balás-Piri László 1956-os hős, politikai elítélt, a Terror Házát is működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke volt.

MTI
2018. 02. 17. 21:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvankét éves korában elhunyt Balás-Piri László 1956-os szabadságharcos hős, politikai elítélt, a Terror Háza Múzeumot is működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke és az 1956 Alapítvány kurátora – tájékoztatta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szombaton az MTI-t.

Közleményük szerint az 1935-ben született Balás-Piri László a „pesti srácok és lányok legendás nemzedékéhez tartozott”. Egyetemista társaival – ahogy ő fogalmazott: sok tisztességes magyarral együtt – részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc küzdelmeiben, amiért börtönbüntetésre ítélték.

Szabadulása után nem folytathatta tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetem gyógyszerészeti karán. 1960-tól a rendszerváltoztatásig egyebek között segédmunkásként, kocsikísérőként, bútorszállítóként dolgozott, hogy eltarthassa családját. 1990 után rendszeresen publikált napilapokban, folyóiratokban; Emberek fehérben – 1956 című dokumentumkötete 1993-ban jelent meg.

Balás-Piri László 1999 óta, csaknem húsz éven át volt elnöke a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának. Ez a közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot.

A közép-európai népek szabadságáért megtett erőfeszítései elismeréseképp 2016-ban szabadságharcos társával, Regéczy-Nagy Lászlóval együtt Petőfi-díjban részesült, amelyet már betegen vett át.

Balás-Piri Lászlót a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány saját halottjának tekinti – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.