Elutasították a Czeglédy Csaba képviselői nyilvántartásba vétele elleni fellebbezést

A több milliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy képviselőjelölt lehet.

MTI
2018. 02. 26. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn érdemi vizsgálat nélkül elutasította azt a fellebbezést, amit egy magánszemély nyújtott be Czeglédy Csaba egyéni képviselő-jelöltkénti nyilvántartásba vétele ellen.

A Vas megyei 1-es számú választókerület pénteken vette nyilvántartásba jelöltként Czeglédy Csabát, ez ellen érkezett határidőben fellebbezés. A magánszemély beadványában arra hivatkozott, hogy Czeglédy Csaba ellen jelenleg több milliárd forintos költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás, és ezért előzetes letartóztatásban van. A beadványozó a választás tisztaságának megóvása, a jóhiszemű joggyakorlás érdekében kérte a nyilvántartásba vételről szóló határozat megváltoztatását. Hivatkozott arra is, hogy Czeglédy indulása – a jelöltséghez kapcsolódó mentelmi jog miatt – felveti a joggal való visszaélés lehetőségét is.

Az NVB hétfőn tárgyalta a fellebbezést, és egyhangúlag érdemi vizsgálat nélkül elutasította arra hivatkozva, hogy a jogorvoslat benyújtója nem jelölte meg a konkrét jogszabálysértést, és bizonyítékot sem csatolt, holott ezek elengedhetetlenek az érdemi vizsgálathoz.

Patyi András, a bizottság elnöke hangsúlyozta: a fellebbező nem jelölt meg olyan jogerős bírósági döntést, amely Czeglédy Csaba választójogból kizárását megalapozta volna, a folyamatban lévő büntetőeljárásra hivatkozás nem lehet alapja a fellebbezés érdemi vizsgálatának. Emellett – tette hozzá – a fellebbezés azt állítja, hogy a jelöltté válás célja kizárólag a büntetőeljárás alóli mentesülés, de erre vonatkozóan sem csatolt bizonyítékot.

Az NVB határozata nem jogerős, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene a Kúriához.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, nem fizették meg.

Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely!, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája legutóbb december 13-án hosszabbította meg három hónappal a politikus előzetes letartóztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.