Építőipari cégeknek 20 milliárd, mentőállomásokra aprópénz jut

Milliárdokat ad a kormány építőipari fejlesztésre, a pénzesőből pár csepp a mentősökre is hullik.

MN
2018. 02. 09. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éven belül összesen 20 milliárd forintot tesz félre nemzetgazdasági tárca a hazai építőipar fejlesztésére.

Nem szándékosan fogalmazunk ilyen általánosságban, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelentetett kormányhatározat ennyire titokzatos. Az indoklás szerint

„az  építőipari ágazat, valamint az  építőipari kivitelezéshez szorosan kapcsolódó építészmérnöki és mérnöki tevékenységet végző vállalkozások technológiai korszerűsítésének, hatékonyságnövelésének támogatása érdekében”

kell ennyi pénzt elkülöníteni, ebből pedig 8 milliárd forintot azonnali hatállyal félretesznek. Hogy kinek jut belőle, arról nincs információ, legfeljebb a kimódoltan megfogalmazott rendeletből következtethetünk a célcsoportra. A pénzosztás azért is meglepő, mert jelenleg nincs állami építőipari vállalat – legfeljebb kormányközeli piaci cég, ezek viszont pont a kormányzati és uniós megrendelésekből gazdagodnak, érthetetlen, hogy miért kell még honi közpénzből is megtámogatni fejlesztésüket.

A fenti összeg töredéke jutott négy mentőállomásra: ugyanebben a közlönyszámban jelent meg, hogy 156,6 millió forint jut az Országos Mentőszolgálat által használt tatabányai, nagykátai és váci állomás felújítására.

Közülük a váci bázis a sajtóban is sokat szerepelt – tavaly januárban itt fűtöttek saját radiátorral a fagyoskodó mentősök, mivel kazánhiba miatt közel egy hónapra leállt az épület fűtése. Az új kazán beüzemeléséről aztán maga Rétvári Bence, az Emmi államtitkára számolt be a helyszínen.

A negyedik kedvezményezett a tabi mentőállomás, ennek újjáépítésére 2017 decemberében 100 millió forintot adott a kormány, a friss kormányhatározat pedig megtoldotta 19,7 millióval az összeget. A Sonline cikke szerint a kormányzati támogatás a huszonnégy órában érkezett az észak-somogyi városba, a régi mentőállomás ugyanis már siralmas állapotban volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.