Fodor Gábor helyett Bősz Anettet akarja az MSZP és a Párbeszéd

A liberálisok elnöke nem számíthat befutó helyre a pártlistán.

Katona Mariann
2018. 02. 09. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen nehéz helyzetbe hozta az MSZP és a Párbeszéd a Fodor Gábor nevével fémjelzett liberálisokat – értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták estébe nyúló választmányán ugyanis felajánlották nekik, hogy megkapják a pártlistán a 15., talán még befutónak is tekinthető helyet, azonban azzal a feltétellel, hogy az nem Fodor Gáboré, hanem egy másik párttagé, Bősz Anetté lesz.

A liberálisokat nyilván meglepte ez a forgatókönyv, egyelőre annyit közöltek, hogy az ügyvivő testületük megfontolja az ajánlatot. Lapunk információi szerint holnap délelőtt ül tárgyalóasztalhoz Fodor Gábor, illetve az MSZP és a Párbeszéd nevében Molnár Gyula és Karácsony Gergely, akkor derülhet ki, hogy elfogadják-e ezt a konstrukciót.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a liberálisok alapvetően az első 10-12 hely egyikét szerették volna. Habár ezt nem fogalmazták meg, de a legutóbbi választást figyelembe véve arra volt a legnagyobb esély, hogy legismertebb arcukat, Fodor Gábort juttatnák újabb négy évre parlamenti székhez. Emlékezetes, a 2014-es választásokon is ő volt az egyetlen a liberálisok közül, aki befutó helyet kaphatott az akkori közös baloldali listán.

A szocialisták és a liberálisok találkozója után a pártlistáról a végső döntést a szintén holnap délelőtt ülésező MSZP-kongresszus hozza meg. (Ez lesz az a rendezvény, amelyet tavaly decemberről halasztottak el mostanra, mert akkor még túl sok volt a nyitott kérdés a szövetségi politikában.) Itt mondják ki hivatalosan azt is, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listával indul a választáson, vagyis mindkét párt logója rajta lesz a szavazólapon. Habár korábban még sokan tartottak ettől, hiszen így 10 százalékot kell megugraniuk a parlamentbe jutáshoz, lapunk információi szerint Karácsony Gergely az utóbbi időben kifejezetten ragaszkodott ehhez a megoldáshoz. A listavezető értelemszerűen Karácsony Gergely lesz, aki egyébként már korábban közölte, ha nem nyernek és nem lesz belőle kormányfő, akkor nem ül be a parlamentbe, hanem folytatja polgármesteri munkáját Zuglóban. Molnár Gyula, az MSZP elnöke tegnap azt mondta, hogy ez nem is kongresszus lesz, hanem inkább kampánynyitó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.