Gyurcsány Ferenc: Abból baj van, ha Klára asszony a konyhába téved

A volt miniszterelnök szerint a Demokratikus Koalíció a rendszerváltáskori Fidesz értékeinek továbbvivője.

Munkatársunktól
2018. 02. 28. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább a DK-s lufik durrogtak, kevéssé Gyurcsány Ferenc sziporkái a párt keddi pesterzsébeti választási fórumán. A politikus visszafogottságának oka lehet, hogy megfázással bajlódik, ennek ellenére a 100–120 fős hallgatóság szórakoztatásáról is gondoskodott, például amikor elárulta: csak a baj van abból, ha a neje, Klára asszony a konyhába téved. Vastaps fogadta azt is, amikor a pártelnök egyértelművé tette, mihez kezdene az Orbán-kormány szimbólumaival: kormányra kerülése esetén ugyanis a hittant a plébániára száműzné, a külhoni magyarok szavazati jogát pedig elvenné. A korábbi miniszterelnök szerint nincs szükség a kötelező hit- és erkölcstanoktatásra. Úgy véli: pártja ugyanazt képviseli, mint a liberális Fidesz az 1990-es évek elején. 

„Áder János a pici, csókos szájával mondta, nem helyeslik, hogy az ország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon – idézte jókora derültséget kiváltva. – A külhoni magyarok szavazati joga nem szerzett, hanem adott jog. Nem magyarságtudatból adta nekik a Fidesz, hanem merő hatalomvágyból.” Ezzel Mikola István korábbi miniszter szavaira utalt, aki szerint a szavazati jog megadása a Fidesz hosszú távú hatalmi berendezkedésének záloga.

Gyurcsány Ferenc az egészségügy kapcsán is ostorozta Orbán Viktort, akit máskor korruptnak és tolvajnak minősített. Hosszan sorolta a közelmúlt ügyeit, köztük lapunk hírét, miszerint éppen a Sportkórházban nincs röntgen, vagy hogy az utolsó orvos felmondása miatt a hét végén bezárt a sátoraljaújhelyi kórház gyermekosztálya. Súlyos problémának tartja, hogy ezekről hallgat a kormány, de még nagyobb bajnak, hogy a Fidesznek nincs választási programja, ehelyett ismét békemenetet szerveznek. „Orbán előtt jobb volt az egészségügy, és Orbán után is jobb lesz. Szeretnénk, ha a békemenet búcsúmenet lenne” – jegyezte meg.

A független, ám konzervatív értékrendű Márki-Zay Péter választási sikeréről azt mondta, nincs bajuk a konzervatívokkal, csak vitájuk van velük. A kormányra váltva már úgy fogalmazott: „egy keresztény nem lop, nem hazudik, mégis hazudnak reggel, délben és este”.

A vasárnapi választási siker receptjéről kijelentette: az MSZP és a DK nem tartózkodó a „demokratikus ellenzék” pártjaival, utóbbiaknak vannak fenntartásaik a DK-val szemben. Bár az LMP-nek odaszólt – mondván, Szél Bernadettért nem tud felelősséget vállalni –, szerinte a párt mostani vezetése rugalmasabb, mint Schiffer András idején. Úgy összegzett, most nagyobb a megállapodás esélye, mint valaha.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.