Hadházy: A fideszeseknek a börtön a választás tétje

Az LMP társelnöke szerint évi ezermilliárd forintot is felemészthet a korrupció, több ügyben a legfelső szintről szervezik a visszaéléseket.

MN
2018. 02. 02. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz politikusainak a tét az, hogy később börtönbe kerülnek vagy sem. Ezért minden nemtelen eszközt bevetnek, hogy a hatalmukat megtartsák – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a Népszavának adott interjúban.

Az ellenzéki politikus rendszeresen tart korrupcióinfókat. A lapnak kifejtette, eddig nagyjából 120-130 korrupciós ügyet dolgoztak fel, és az esetek harmadában tettek feljelentést. Azért csak ennyiben, mert bombabiztos beadványokat akartak készíteni, és Hadházy büszke is rá, hogy 20 esetben még a Polt Péter vezette ügyészség is kénytelen volt nyomozást indítani – igaz, minden esetben uniós pénzek felhasználásáról volt szó, amit a magyar hatóságok sem mernek figyelmen kívül hagyni.

Az LMP-s társelnök szerint a feltárt ügyek még mindig csak a jéghegy csúcsát jelentik: becslése szerint korrupcióval évi 500–1000 milliárd forintot, főként EU-s forrást csalnak el itthon.

Több nagy ügy is van, ahol egyértelmű: a legfelső szintről szervezett csalásról van szó. Ilyenek az Öveges-program visszaélései, a Farkas Flóriánhoz kötődő felzárkóztatási pénzek eltüntetése és a Tiborcz Istvánhoz kapcsolható Elios-ügyek. Nemrég a román fejlesztési biztos kijelentette: ha Romániában a miniszterelnök veje csinálná a közvilágítást, akkor a miniszterelnök már börtönben ülne

– jegyezte meg az interjúban Hadházy. A politikus ugyanakkor elvárná, hogy Orbán Viktor kérjen tőle bocsánatot, amiért közvetetten korruptnak nevezte őt a parlamentben, és kérdőre vonta, hogy mennyi pénzt kapott egy felvetéséért. „Orbán tényszerűen nem mondott igazat. Az azonnali kérdések között felhoztam azt a borzasztóan kínos ügyet, hogy az állam kétszeres áron akart lélegeztetőgépeket venni. Erre a miniszterelnök lefagyott, majd zavarában azt mondta, hogy én egy folyamatban lévő közbeszerzést akarok manipulálni. Csakhogy a közbeszerzés akkor már jogerősen lezárult, ez tény” – mondta az LMP társelnöke.

Az csak pénteken, az interjú megjelenésekor derült ki, hogy Hadházy első fokon, nem jogerősen elvesztette a kormányfő ellen indított személyiségi jogi pert – az ügyben eljáró bíró szerint ugyanis a kormányfő csak véleményt fogalmazott meg a vita során.

Hadházy arról is beszélt, hogy szerinte vannak ellenzékiek, akiknek nem érdeke a kormány 2018-as leváltása, egy várható gazdasági válságra és a 2022-es választásra készülnek, azt azonban nem akarta megmondani a Népszava kérdésére, hogy kire gondolt. A teljes interjú a Népszava pénteki számában és ide kattintva olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.