Hadházy Ákos: Az Elios-szál összeér az Öveges-programmal

Az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a kínos ügyeket már csak a választások után fogják lezárni.

MN
2018. 02. 15. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind az Elios-botrányban, mind az Öveges-programnál azért hoztak létre egy céghálózatot, hogy az uniós támogatásokat megszerezzék – jelentette ki a Lánchíd Rádióban az LMP társelnöke.

 

A Lánchíd Rádió riportere, Balla Györgyi kérdésére Hadházy Ákos elmondta, hogy az Elios-szál összeér az Öveges-programmal: a közbeszerzési tanácsadón és a megvalósíthatósági tanulmány íróján keresztül is. Szekszárdon mindenképpen, de úgy tűnik, máshol is. A Tender Network Zrt. írta Szekszárdon mind a Tiborcz-ügyben, mind pedig az Öveges-programban a megvalósíthatósági pályázatot. 2012-ben ennek a cégnek még semmilyen bevétele sem volt, de a következő évben már 6-700 milliós.

Meghívásos közbeszerzésről volt szó Debrecenben, Hatvanban és Szekszárdon is. Ugyanazt a három céget hívták meg mindhárom városban, amire Hadházy Ákos szerint kevesebb az esély, mint a lottó ötösre, ha nem felülről szólt valaki.

A politikusnak levelet írt a NAV január 22-én az Öveges-program ügyében, melyben az szerepelt, hogy bűnszövetkezet is jelen lehet ebben az ügyben. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásról, visszaélésekről írtak a természettudományos tantermek 14 milliárd forinttal támogatott felújításához kapcsolódóan.

– A levél már tényeket tartalmaz – emelte ki Hadházy Ákos –, noha nem jutottak el idáig könnyen, hiszen az ügyet előzőleg többször is áthelyezték, a nyomozók egymáshoz passzolták, amivel időt nyertek. – A politikus szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a választások utánra próbálták kitolni, noha Orbán Viktor előzőleg azt mondta, hogy 2017-re már csendet szeretne ebben az ügyben, azaz, hogy ne ezzel legyen tele a sajtó. Ehelyett az történt, hogy a média java a kormányhoz került, így kevesebb fóruma lehet a témának.

Az Elios- és a többi ügyet is már vádemeléssel kellett volna lezárnia az ügyészségnek, azonban a választások utánra ígérnek eredményt. A fő probléma ebben az, hogy nem került sor gyanúsított megnevezésére. Farkas Flórián ügyét emeli ki a politikus, ahol bár a szignózott dokumentumok rendelkezésre állnak, mégsem történt semmi, ami viszont Polt Pétert leplezi le az időhúzást illetően.

Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy nem lepte meg az Elios-ügy Szekszárdon, hozzátette, hogy már az elején nyíltan beszéltek pénzek visszaosztásáról. Mint mondta, Hódmezővásárhelyen bárki indulhatott, mégis az Elios nyert, zárt logikai lánc szerint, hiszen más nem is felelhetett meg. Hogy Lázár János belebukik-e ebbe az ügybe, Hadházy Ákos szerint az csak csepp a tengerben, jóval több korábbi ügy adhatna erre okot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.