Hadházy: Százmilliókat bukott Hódmezővásárhely

Horváth András szerint a város építőipari közbeszerzéseinek nagy része egyetlen érdekeltség kezében van.

MN
2018. 02. 23. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmilliókat takaríthatott volna meg Hódmezővásárhely, ha közvetlenül a gyártótól vásárol kukákat és kukásautókat – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos csütörtöki korrupcióinfóján. A Hír TV tudósításában Hadházy arról beszélt, hogy a város 1,3 milliárd forintért vásárolt szelektívhulladék-gyűjtőket és kukásautókat még 2015-ben, a közbeszerzésen a nyertes cég pedig 300 millió forintot keresett.

– Egy évvel azelőtt, hogy a kukákat megvásárolták volna, megalakítottak egy bt.-t, ebből a bt.-ből egy kft.-t. Ennek a kft.-nek korábban szinte nulla forint volt a bevétele, majd egyik pillanatról a másikra 1,3 milliárd forintos megrendelést kapott a várostól – úgy, hogy korábban soha egyetlenegy kukát vagy kukásautót nem adott el. És végül ezt a céget egyetlenegy ajánlatból választották ki. Volt más ajánlattevő, annál is lehet összefüggéseket találni, de azt kizárták, és végül ez az egyetlenegy ajánlat maradt. Ugyanígy történt Tiborcz Istvánéknál is – fogalmazott az LMP társelnöke.

– Hódmezővásárhelyen százmilliós közbeszerzéseket nyernek olyan cégek, amelyek négy-öt bejelentett dolgozót foglalkoztatnak , telephelyük pedig azonos – közölte Hadházy.

Az elmúlt hét év hódmezővásárhelyi közbeszerzéseit Horváth András is átnézte. Ő volt az az adóellenőr, aki azt állította néhány éve, hogy az igazán nagy adócsalókat az állam futni hagyja.

Szerinte a tág értelemben vett építőipari közbeszerzéseknek 80-90 százaléka egyetlenegy érdekeltségnek a kezében van, az ilyen közbeszerzési rendszer pedig a korrupció melegágya.

Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt leszögezte: az adófizetők pénzéről a hódmezővásárhelyi közbeszerzéseken tisztességes versenyben kellene dönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.